Γράφει η Μίνα Στεργιοπούλου

Με τα μολύβια γράφουμε. Με τα μολύβια ζωγραφίζουμε. Κρατάμε σημειώσεις. Σκιτσάρουμε. Σκαρώνουμε στιχάκια. Φτιάχνουμε καρδούλες την ώρα του μαθήματος ή φατσούλες σε χαρτάκια και τα κολλάμε στο γραφείο για να τα βρει ο συνάδελφός μας στην δουλειά ή στο ψυγείο για να τα βρει ο συγκάτοικός μας. Με τα μολύβια μουτζουρώνουμε. Με τα μολύβια διαγράφουμε. Τραβάμε κόκκινες γραμμές. Και σβήνουμε. Οι γραμμές των μολυβιών μάς πάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Τότε που ξύναμε συνεχώς το μολύβι μας, για να έχει μυτερή άκρη και να κάνουμε ολοστρόγγυλα γράμματα. Τα γράμματα που συχνά έσβηνε η δασκάλα ή η μαμά μας, για να τα κάνουμε πιο όμορφα. Μα το μολύβι όσο περισσότερο το ξύνεις, τόσο πιο σύντομα μικραίνει. Με τα μολύβια διαμορφώσαμε τον γραφικό μας χαρακτήρα. Με τα μολύβια ζωγραφίζαμε γυαλιά στην Μόνα Λίζα και μακραίναμε το μούσι του Βενιζέλου στο βιβλίο της Ιστορίας. Σουφρώναμε το στόμα μας και τα συγκρατούσαμε σαν μουστάκια με το άνω χείλος. Τα βάζαμε πίσω από τα αυτιά και παίζαμε τον Μπομπ τον μάστορα. Κάναμε σκονάκι την εφιαλτική προπαίδεια του 9.
Μία μαθήτρια βρήκε μια νέα χρήση για τα μολύβια. Τα παίρνει μαζί της, όταν γράφει εξετάσεις. Τα τοποθετεί πάνω στο θρανίο της την ώρα των πανελλαδικών και τους ρίχνει κλέφτες ματιές. Δύο μολύβια. Το ένα έχει τον Πινόκιο και το άλλο ένα αρκουδάκι. Ο Πινόκιο συνδέεται με το ψέμα. Ο κόσμος που προσφέρουμε στα παιδιά συνδέεται με το ψέμα. Το αρκουδάκι πάλι συνδέεται με την παιδική αθωότητα. Είναι η αλήθεια που αντιπροτείνουν πάντα τα παιδιά. Τα δύο μολύβια αλληλεπιδρούν και συνομιλούν πάνω στο θρανίο την ώρα που η μαθήτρια γράφει εξετάσεις. Ο Πινόκιο πάντως έχει ένα εγγενές μειονέκτημα. Όταν λέει ψέματα, μεγαλώνει η μύτη του…
Απαραίτητα σύνεργα για το μολύβι είναι η γόμα και η ξύστρα. Κυρίαρχο όμως παραμένει το μολύβι. Με την γόμα μπορείς να σβήσεις τα λάθη σου. Κι αν μείνουν και μερικά αδιόρθωτα, τι πειράζει; Το μολύβι σου πρέπει να το ξύνεις μόνο όταν χρειάζεται, τι κι αν δεν κάνεις ολοστρόγγυλα γράμματα, όπως ήθελε η αυστηρή δασκάλα! Όλα τα γράμματα έχουν την ομορφιά τους. Η γόμα και η ξύστρα έχουν μόνο μία χρήση, ενώ τα μολύβια πολλές. Με τα μολύβια χαράζουμε τα όνειρά μας! Το μολύβι είναι σαν την ζωή. Υπάρχουν μολύβια ξύλινα, μηχανικά, συμβατικά, μονόχρωμα, οικολογικά, πολύχρωμα, ευφάνταστα, άκαμπτα, ελαστικά, αρωματικά, με φιγούρες βγαλμένες από παραμύθια, με ζωάκια, με σημαίες. Εμείς επιλέγουμε το μολύβι μας!

 

https://www.vivliopoleiopataki.gr/product/611895/vivlia-ekpaideush-ellhnikh-ekpaideush-geniko-lukeio/Neoellhnikh-Glossa-_-Logotexnia-G΄-GEL-Krithria-aksiologhshs/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.