Η Διδακτική της Κοινωνιολογίας στο Νέο Λύκειο

Διήμερη Διαδικτυακή Επιμόρφωση

Στόχος Επιμόρφωσης

Μια από τις βασικές αλλαγές που επιφέρει η ψήφιση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου είναι, μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας στις επόμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών.
Αποτελεί λοιπόν μια νέα πρόκληση στους διδάσκοντες του μαθήματος, η διδακτική μεθοδολογία ενός ευρύτατου γνωστικού αντικειμένου όπως η Κοινωνιολογία σύμφωνα και με τις αναδυόμενες απαιτήσεις που επιφέρει η αλλαγή αυτή και η ένταξη του ως μάθημα Πανελληνίων Εξετάσεων.
Το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνιολογίας μπορεί να διδαχθεί ευχάριστα και να γίνει κατανοητό στις μαθήτριες και τους μαθητές μέσα από απλές και ενδιαφέρουσες επιστημονικά διδακτικές προτάσεις, γραπτές ασκήσεις και ατομικά ή ομαδοσυνεργατικά σχέδια έρευνας.

Στο διαδικτυακό αυτό σεμινάριο, οι στόχοι μας είναι:
(α) η εισαγωγή σε μαθησιακές μεθόδους εκμάθησης βασικών θεωρητικών αρχών και εννοιών κλασσικών και σύγχρονων κοινωνιολογικών σχολών, όπως και βασικών ερευνητικών μεθόδων και
(β) η εξοικείωση με το περιεχόμενο δοκιμασμένων τεχνικών διδασκαλίας όπως και ερμηνείας των γραπτών και των προφορικών ασκήσεων και σχεδίων έρευνας που καλύπτουν τις θεματικές της διδακτέας ύλης του μαθήματος.

Μαθησιακοί Στόχοι

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, αναμένεται οι συμμετέχοντες:
α. να έχουν αποκτήσει βασικές/πρακτικές μεθόδους κατανόησης και προσέγγισης των στόχων της διδακτικής των θεωρητικών και ερευνητικών σχολών της Κοινωνιολογίας.
β. να έχουν αποκτήσει μια σειρά από διδακτικές προτάσεις, σχέδια μαθήματος και αξιοποίησης των δύο βιβλίων (του μαθητή και του τετραδίου εργασίας και έρευνας) του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στη Γ Λυκείου, αλλά και των αντίστοιχων κεφαλαίων της Κοινωνιολογίας του μαθήματος των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών της Β΄ Λυκείου προκειμένου να είναι σε θέση να καλλιεργήσουν μια εισαγωγική γνώση στους ενδιαφερομένους μαθητές.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών που θέλουν να εξοικειωθούν με τη διδακτική της Κοινωνιολογίας στο Λύκειο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μαθησιακή διαδικασία, τα σχέδια έρευνας και τις γραπτές ασκήσεις που προϋποθέτει το μάθημα αλλά και κάθε εκπαιδευτικό και επιστήμονα με ενεργό ενδιαφέρον στη διδακτική της Κοινωνιολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες : e-employ.gr

 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.