“Η κατασκευή και η χρήση του διπλού πέλεκυ” 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί στη διάλεξη της Δρος Maria Lowe Fri, μέλους της Σουηδικής Αρχαιολογικής Σχολής και διδάσκουσας στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με θέμα “Η κατασκευή και η χρήση του διπλού πέλεκυ”, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019. 

Ο διπλός πέλεκυς δεν ήταν μόνο το σημαντικότερο σύμβολο της μινωικής θρησκείας. Αποτελούσε ταυτόχρονα πολύτιμο χρηστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών και των εργαστηρίων. Πώς τεκμηριώνεται ωστόσο η εξειδικευμένη χρήση του; Υπάρχουν τρόποι να διακρίνουμε αν συγκεκριμένα δείγματα χρησιμοποιήθηκαν ειδικά στην κατεργασία του ξύλου ή του λίθου, ή ακόμα και στον τεμαχισμό του κρέατος στο πλαίσιο της προετοιμασίας του καθημερινού φαγητού; Μπορούμε να εκτιμήσουμε τη διάρκεια χρήσης τους με βάση τις φθορές στις ακμές κοπής; 

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα πειραματικής αναπαραγωγής όλης της αλυσίδας κατασκευής, από τη χύτευση μέχρι τη χρήση των διπλών πελέκεων, η Δρ. Lowe Fri ερμηνεύει τα σημάδια καταπόνησης των εργαλείων και αποκαλύπτει τα μυστικά τους. 

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Α.Μ.Η., ώρα 18:00 

Είσοδος ελεύθερη 

Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα 

 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.