Τα «μυστικά» των φετινών Πανελληνίων

Γράφει η Ράνια Δραγώγια*

Ένα ερώτημα, χιλιάδες αγχωμένα εφηβικά προσωπάκια από πίσω. Άπειρα ξενύχτια, πολλές φορές συνοδευμένα και από κλάματα, από στεναχώρια και από άγχος. Άγχος που κατατρώει τους πάντες, εσένα, τους γονείς σου και τους καθηγητές σου. Όχι, αν δεν γράψεις καλά στις πανελλήνιες δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Όχι, αν δεν γράψεις καλά, δεν θα σταματήσουν οι δικοί σου να σε αγαπούν. Όχι, αν δεν γράψεις καλά, δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά κανενός απέναντι σου.
Είναι όμως ένα ενδεχόμενο κι αυτό. Είμαστε όλοι άνθρωποι και ο άνθρωπος είναι ένα ον ευάλωτο που καλείται να αντιμετωπίσει πολλές δοκιμασίες στη ζωή του. Στα νεαρά σου μάτια, μπορεί οι πανελλήνιες να φαίνονται ένα μεγάλο βουνό, αλλά μπροστά στην υπόλοιπη ζωή που σε περιμένει μετά από αυτές είναι απλά ένα βραχάκι. Είναι λογικό να αγχώνεσαι, είναι λογικό να νιώθεις κουρασμένος, είναι λογικό να νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο και θα ήθελες να έχεις ξυπνήσει ένα ωραίο πρωί του Ιούλη και να βρίσκεσαι κάπου κοντά σε μια παραλία πίνοντας το καφεδάκι σου αντί να κάνεις τη μία επανάληψη μετά την άλλη και να ανησυχείς. Αυτό σκέψου λοιπόν και χαλάρωσε. Έχεις κάνει ήδη ό,τι μπορούσες αλλά και να μην το έκανες για κάποιο λόγο θα διάλεξες να μην το κάνεις. Πράξε ό,τι καλύτερο μπορείς με αυτά που έχεις κατορθώσει μέχρι τώρα και το αποτέλεσμα θα έχεις χρόνο να το διαχειριστείς μετά.
Θέλεις να σου δώσω μερικές εκδοχές διαχείρισης;
Ας πούμε ότι τα μόρια σου δεν φτάνουν τα μόρια της σχολής που σε ενδιαφέρει, ε, και; Δεν υπάρχουν άλλες σχολές με τα μόρια που έχεις συγκεντρώσει; Σίγουρα θα υπάρχουν, μπορείς να δηλώσεις κάποια από αυτές. Τώρα πάλι αν είσαι αποφασισμένος ότι θέλεις αποκλειστικά να ακολουθήσεις κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, τότε θα κάνεις ένα κουράγιο να ξανά προσπαθήσεις, ξέρω δεν είναι εύκολο αλλά όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας, τα αγαθά με κόπους τα αποκτούμε.
Κι εσύ που δεν ξέρεις ακριβώς ποιά σχολή σου αρέσει και αμφιταλαντεύεσαι, ε, και; να ξέρεις υπάρχουν και τμήματα που ίσως δεν τα υπολογίζεις και δεν τα εκτιμάς αλλά πιθανότατα να μπορούν να σου χαρίσουν λαμπρή καριέρα στο μέλλον. Κι αυτή επιτυχία θα είναι, κι αυτό εσύ θα το έχεις καταφέρει με την προσπάθεια σου, που ίσως στο τέλος δεν έρθει όπως ακριβώς την περίμενες.
Είσαι κι εσύ που φοβάσαι ότι δεν πιάνεις καμία σχολή, ότι δεν περνάς πουθενά, ε και; Ακόμα κι εσύ έχεις ένα σωρό επιλογές, μπορείς να ξαναδώσεις, να δεις τί δεν έκανες καλά και να προσπαθήσεις να το διαχειριστείς καλύτερα. Και αν δεν θέλεις να ξαναδώσεις υπάρχουν πολλές δημόσιες και ιδιωτικές σχολές στις οποίες έχεις τη δυνατότητα να καταρτιστείς και να πετύχεις ίσως περισσότερα πράγματα από όσα φαντάζεσαι.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται καλή σκέψη και οργάνωση, ώστε με τα δεδομένα που θα έχεις μετά τις πανελλήνιες, να πάρεις τις ορθότερες για σένα αποφάσεις. Κάθε αποτέλεσμα είναι καλό και δεκτό αρκεί να μπορείς να το διαχειριστείς.
Μην ξεχνάς όμως ποτέ, σε κάθε ενδεχόμενο όλοι θα είναι δίπλα σου, εκεί όπως ήταν και πριν τις πανελλήνιες. Και όπως συνηθίζω κάθε χρόνο να λέω, οι εξετάσεις αυτές δεν είναι ολόκληρος ο πόλεμος είναι μια μάχη στο πεδίο που λέγεται ζωή. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες, χαλάρωσε, σκέψου τα πράγματα θετικά και πήγαινε να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό με τα πολεμοφόδια που έχεις!!!

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους!!!
Καλή δύναμη και σε εσάς/εμάς που στέκεστε/στεκόμαστε δίπλα τους!!!

*Η Ράνια Δραγώγια είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Πατρών

ditiki.gr

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.