Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”

Τιμώντας την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατο του Γιώργου Θεοτοκά, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας Συνέδριο στις 22-23 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”. Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς Πανεπιστημιακοί και Ειδικοί επιστήμονες.

Η κ. Καλλιόπη Καλποδήμου είναι Φιλόλογος-Θεατρολόγος.

Περίληψη της εισήγησης

Η παρούσα εισήγηση φιλοδοξεί να ερευνήσει την αξιοποίηση και πρόσληψη του δημοτικού τραγουδιού στην κατοχική δραματουργία (1941-1944) του Γ. Θεοτοκά, διερευνώντας τη διαδικασία μετεγγραφής/διασκευής των δημοτικών ασμάτων σε θεατρικό κείμενο, αλλά και την «ιδεολογία» των νέων θεατρικών έργων, στα οποία καθρεφτίζεται το ιδεολογικό σύμπαν του Γ. Θεοτοκά όπου: Το καραβάκι της Αργώς ταξίδευε κιόλας προς τις μεγάλες θάλασσες και τις μεγάλες φουρτούνες, προς το άγνωστο, προς το Χρυσόμαλλο Δέρας, που τους σαγήνευε και τους ενθουσίαζε, χωρίς να μπορούν να το καθορίσουν. Το Χρυσόμαλλο δέρας. Το ξύπνημα του ελληνικού πνεύματος, η δημιουργία, η Αναγέννηση, η Δόξα…» (Αργώ, Α΄, σελ.58). Τα έργα που επιλέχτηκαν και συνάδουν με τον παραπάνω σκοπό είναι : «Το γεφύρι της Άρτας,» 1942, το «Παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» 1944, και «Το κάστρο της Ωριάς» 1944.

Τα έργα- πηγές από τα οποία αντλεί τα θέματά του ο Θεοτοκάς ανήκουν στις Παραλογές και τα Ακριτικά δημοτικά τραγούδια.

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.