Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University οργανώνει το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η οργανωτική επιστροπή ανακοίνωσε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο μπορείτε να δείτε στο συνημμένο.

Μετά από 4 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, το πρόγραμμα του 2019 θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 7-14 Ιουλίου. Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Σημαντικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσφέρουν οι Καθηγήτριες του Rio De Janeiro University κ.κ. Magali Dos Santos Moura και Fernanda Lemos De Lima. Την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος έχει η δημοσιογράφος κ. Τέτα Βαρλάμη. Τις υπηρεσίες του ως Ειδικός Σύμβουλος του 5ου Δ.Θ.Π. προσφέρει ο κ. Γιάννης Μαμάης.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο:

Η γλώσσα του ‘άλλου’
Η ηθική της ετερότητας

Ενδεικτικές θεματικές:
-Γλώσσα και ετερότητα. Η πολιτική της ετερότητας.
-Η κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα.
-Ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ
-Οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου». Γλώσσα και σεξουαλικότητα.
-Η εγγραφή του ‘άλλου’ μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
-Η γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στη δημόσια σφαίρα του διαδικτύου και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Διάλεκτοι και κοινωνικός στιγματισμός.
-Διδάσκοντας τη μητρική μας στους ‘άλλους’
-Γλώσσα και επικοινωνιακή προσέγγιση.

Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών:
Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου,
[email protected] και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.