Η ώρα της ευθύνης για τους ανήλικους ψηφοφόρους

Γράφει ο Δρ Πολύβιος Ν. Πρόδρομος, Καθηγητής Νεοελληνικών

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως  οι νόμοι της αγοράς και της κατανάλωσης  στόχευαν τους έφηβους. Παιδιά τής εποχής τής εικόνας, της μόδας, της τεχνολογίας, φαίνεται πως αποτελούν εύκολη λεία για τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών. Τώρα διαπιστώνουμε πως και οι πολιτικοί, τους ωραίους και ανυποψίαστους (ωραίοι ακριβώς γιατί είναι ανυποψίαστοι, όπως λέει και ο ποιητής) έφηβους   στοχεύουν. Τους ζητούν  να ωριμάσουν γρηγορότερα, να βγουν από την αθωότητα της ηλικίας τους και να τους δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης».  Δηλαδή, με άλλα λόγια: ο ανήλικος έφηβος που ενηλικιώνεται στα 18 και αποκτά δικαίωμα υπογραφής στα 18, να ψηφίζει στα 17! Πρόσφατο ,μάλιστα, ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας, παρουσιάζει την άποψη πως, η γενιά των 17άρηδων ίσως να μην έχει την ωριμότητα και τις γνώσεις για να αποφασίσει τι θα ψηφίσει.   Μάλλον κάποιοι πολιτικοί που ζήτησαν τη μείωση του ορίου ηλικίας των εκλογέων να υπέθεσαν πως οι νέοι- εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας- να  είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι. Για το λόγο αυτό, ξεβάφτισαν «εν μια νυκτί» τους έφηβους, από «αλήτες», «παλιόπαιδα», «ταραξίες» και «αδιάφορους» και τους βάφτισαν «ώριμους» και «συνειδητοποιημένους» πολίτες. Τους ζητούν να ψηφίσουν αυτούς που «διδάσκουν δημοκρατία» λέγοντας «ναι, σε όλα» επειδή φοβούνται ότι θα διαγραφούν, αν η γνώμη τους είναι αντίθετη με την κομματική γραμμή. Αυτούς που ποτέ δεν έλαβαν υπόψη τους τούς νέους. Που ποτέ μέχρι σήμερα δεν άκουσαν τη καρδιά του 17άρη να φτερουγίζει από  αγωνία  για το μέλλον του. Που δεν νοιάστηκαν αν ο έφηβος  μπορεί να γελάει με την ψυχή του , να αισιοδοξεί και να κάνει όνειρα.  Τον έφηβο τον ωρίμασαν-βιαίως- οι καταστάσεις  που του διαμορφώσαμε και οι οποίες του προδιαγράφουν ένα μέλλον ζοφερό και δυσοίωνο. Κι αυτές-ευτυχώς- δεν είναι μη αναστρέψιμες. Είμαι βέβαιος πως,  όταν έρθει η ώρα της κάλπης, επειδή εμπιστεύομαι το νέο,  θα πάει με τα λόγια του Αβραάμ  Λίνκολν στο μυαλό του «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.», και όχι με το σκεπτικό που ψηφίζει στα realitiesή όπως κάποιες φορές ψηφίζει για το δεκαπενταμελές του σχολείου του.

 

 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940
https://www.facebook.com/manolis.manos.311/
Προηγούμενο άρθροΔιαπολιτισμική Εκπαίδευση & Υποστήριξη Προσφύγων – Μεταναστών
Επόμενο άρθροΟι εξελίξεις στα Μέσα Ενημέρωσης
Ο Πολύβιος Πρόδρομος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής(τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών) του ΕΚΠΑ. Είναι Διδάκτορας της Εκπαίδευσης (Ph.D.,Ed.D.) του Clayton University (USA). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής, ειδίκευση: "Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση" (ΠΔΜ-ΑΠΘ). Έχει διδάξει στη Δημόσια και Ιδιωτική εκπαίδευση.Έχει συγγράψει βιβλία για το μάθημα της Έκφρασης-Έκθεσης.Παράλληλα, έχει βραβευθεί πολλές φορές από Ελληνικούς και Διεθνείς Εκπαιδευτικούς και Λογοτεχνικούς Οργανισμούς. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε διεθνή και εθνικά εκπαιδευτικά συνέδρια. Είναι συγγραφέας σχολικών βοηθημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Λυκείου των εκδόσεων Πατάκη. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος στην Ιδιωτική εκπαίδευση στην Πάτρα.Επικοινωνία:[email protected]

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.