Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”

Όλες οι εισηγήσεις του συνεδρίου: https://www.youtube.com/playlist?list…

Τιμώντας την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατο του Γιώργου Θεοτοκά, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας Συνέδριο στις 22-23 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”. Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς Πανεπιστημιακοί και Ειδικοί επιστήμονες.

Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου είναι Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Περίληψη της εισήγησης

Ο Γ. Θεοτοκάς υπήρξε μέλος μιας γενιάς που είχε ιδιαίτερα επώδυνες εμπειρίες – από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εθνικό Διχασμό στη Μικρασιατική Καταστροφή, τη χρεωκοπία, τη δικτατορία, τον νέο πόλεμο, την Κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο.

Έχοντας βιώσει αυτές τις παροξυσμικές καταστάσεις, η επάνοδος στην ομαλότητα υπήρξε βασικό στοιχείο της στοχοθεσίας του.

Η ακριβή, για έναν φιλελεύθερο, “εξέλιξη” προϋποθέτει ήρεμα πολιτικά ήθη, ενώ αντίθετα η άνοδος των παθών εγείρει τον κίνδυνο της σύνθλιψής του ανάμεσα στα άκρα που τρέφονται από αυτά τα πάθη. Η επάνοδος στην κοινή λογική και στην ομαλότητα υπήρξε θεμελιώδες μήνυμα του πολιτικού του λόγου, καθώς και βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων του.

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.