Ηγεσία και Κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ». Ομιλητής: ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΟΥΓΚΑΣ, χημικός, ιατροδικαστής. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ἀριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στην παρουσίαση του θέματος ο ομιλητής μετέφερε στο κοινό τις αρχές που επικρατούσαν στην αρχαία κοινωνία σχετικά: – Με το πώς πρέπει να αποδίδεται ο σεβασμός προς τους Θεούς και πώς η ευσέβεια προς τον Θεό σηματοδοτεί και τον σεβασμό προς τις Αρχές και τους Νόμους της Πόλεως. – Ποια είναι η θέση του άνδρα και της γυναίκας εντός της οικογένειας και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να υφίστανται προκειμένου η οικογένεια, η οποία αποτελεί το κύτταρο της κοινωνίας, να είναι υγιής.

Η παρουσίαση έκλεισε με τον ιδανικό Ηγέτη σύμφωνα με την αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων δηλαδή: – Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του Ηγέτη, πώς πρέπει ο Ηγέτης να μεριμνά και να λειτουργεί αρμονικά με τον λαό και να υπηρετεί τον λαό προκειμένου να υπάρχει μια αρμονική ανάπτυξη προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και της πολιτείας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ

Ο Ματθαίος Τσούγκας κατάγεται εκ του Βλαχόφωνου Ελληνικού Κρουσόβου, γεννήθηκε το 1946 , μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Χημικός – τοξικολόγος και Ιατρός – ιατροδικαστής. Εργάσθηκε στο Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επί 40 χρόνια καθώς και στην ιδιωτική εκπαίδευση ως χημικός – φροντιστής. Με τα κοινά ασχολήθηκε από νεαράς ηλικίας ως Γεν. Γραμ. του Συνδέσμου Χημικών Β. Ελλάδος σε ηλικία 25 ετών. Διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο επί 6 χρόνια, Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης επί 16 χρόνια, πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Αγώνα Νέων της Ιατρικής Σχολής, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Διοικητής του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Δημήτριος» , αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Ελλάδος, πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός», πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ελληνικής Κληρονομιάς (ΣΠΕΚ) και σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Θεσσαλονίκης.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τους κ.κ. Ματθαίο Τσούγκα, Αλκαίο Χράπη, Βασίλειο Π. Χρήστου και το βιβλιοπωλείο «Ἀριστοτέλειον» (Ερμού 61, Θεσσαλονίκη) για την καταγραφή και άδεια ανάρτησης της ομιλίας.

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.