Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”

Όλες οι εισηγήσεις του συνεδρίου: https://www.youtube.com/playlist?list…

Τιμώντας την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατο του Γιώργου Θεοτοκά, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας Συνέδριο στις 22-23 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”. Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς Πανεπιστημιακοί και Ειδικοί επιστήμονες.

Η κ. Αγγέλα Καστρινάκη είναι Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Περίληψη της εισήγησης

Ασθενείς και οδοιπόροι, παραλειπόμενα. Ανάμεσα στα υλικά που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τη σύνθεση του μυθιστορήματος ήταν και ένα μικρό δοκίμιο, με τίτλο «Μήνυμα για την ευτυχία», που υποτίθεται ότι είχε γράψει ο Μαρίνος Βελής, από τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, διακηρύσσοντας την ιδέα ότι ο κόσμος θα σωθεί μέσω μιας νέας σύλληψης του έρωτα ή, για την ακρίβεια, μιας επικαιροποίησης του μύθου που αναπτύσσει ο Αριστοφάνης στο πλατωνικό Συμπόσιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια του ίδιου του Θεοτοκά να συλλάβει μια λύση στο αδιέξοδο που διαβλέπει κατά το τέλος της δεκαετίας του 1950, όταν η δυτική κοινωνία και ειδικότερα η νεολαία, που πρωτίστως τον νοιάζει, μοιάζει να κατρακυλάει στον μηδενισμό και στον κυνισμό. Η λύση που προτείνει είναι ο τέλειος, ιδανικός έρωτας «του άντρα και της γυναίκας», με βασικό σύμβολο το «ανδρόγυνο», το οποίο αντιπαραθέτει στον αποτρόπαιο Υπεράνθρωπο του Νίτσε. Αυτό συνιστά τη «μεταφυσική του έρωτα», η οποία θα καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η απώλεια της πατροπαράδοτης θρησκευτικής πίστης. Το μικρό αυτό δοκίμιο ωστόσο δεν περιλήφθηκε τελικά στο μυθιστόρημα Ασθενείς και οδοιπόροι. Για ποιο λόγο άραγε;

Η ανακοίνωση, εκκινώντας από το «Μήνυμα για την ευτυχία» θα επικεντρωθεί στις ποικίλες λύσεις που πρότεινε ο Θεοτοκάς μέσω του δημιουργικού του έργου στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έως και τις συμβολιστικές και μυστικιστικές Καμπάνες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.