Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τις εισαγωγικές ομιλίες: – «ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΩΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ» με τον κον ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ Χ. ΣΠΥΡΙΔΗ, Καθηγητή Μουσικής Ακουστικής, Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & – «Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΟΨΗ» με τον κον ΦΙΛΙΠΠΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ομιλίες επείχαν θέση εισαγωγής στην κύρια ομιλία του σεμιναρίου της 15ης Απριλίου 2019 με θέμα: «Ο σοφός, ο σπουδαίος πολίτης και η κοινωνία κατά τους Στωικούς Φιλοσόφους» την οποία ανέπτυξε ο κος Κωνσταντίνος Νιάρχος. Πραγματοποιήθηκαν δε στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Σεμιναρίου Φιλοσοφίας με θέμα: «Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Οργάνωση: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. Με την υποστήριξη του Σωματείου “Διόνυσος” και την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κου ΣΠΥΡΙΔΗ

Ο Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης είναι αφυπηρετήσας καθηγητής «Μουσικής Ακουστικής, Πληροφορικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Τομέως Τεχνολογίας Ήχου, Μουσικοπαιδαγωγικής & Βυζαντινής Μουσικολογίας καθώς επίσης διευθυντής του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας. Είναι Κοσμήτωρ της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.

Ως καθηγητής δραστηριοποιήθηκε διδακτικά και ερευνητικά στις επιστημονικές περιοχές: Φυσική και Μουσική Ακουστική, Μαθηματικά της Μουσικής, Θόρυβος-Ηχοπροστασία, Ακουστική Σχεδίαση Κλειστών Χώρων, Βιοακουστική, Ψυχοακουστική, Ηλεκτροακουστική, Βυζαντινό Ηρμοσμένο, Μουσική με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Επικοινωνία ανθρώπων με τη χρήση «Φυσικών» και «Σφυρικτών» γλωσσών, Αρχαία Ελληνική Μουσική στους αλληγορικούς συγγραφείς Πυθαγόρα, Πλάτωνα και Ηράκλειτο.

Ως συγγραφεύς συμμετείχε με πρωτότυπες ανακοινώσεις σε πλήθος Διεθνών και Τοπικών Συνεδρίων. Εργασίες του δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα Διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Συνέγραψε πενήντα πέντε επιστημονικά και διδακτικά συγγράμματα.

Ως Πανεπιστημιακός Καθηγητής διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, Μέλος του Κογκρέσου της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών, Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Μουσικά Σχολεία, Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής των Ειδικών Μαθημάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων, Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής (Κ. ΣΥ.Μ.Ε) του Ιάννη Ξενάκη την Αθήνα. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής (ΕΛ.ΙΝ.Α.). Είναι έγγαμος και έχει δύο θυγατέρες.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κου ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Φίλιππος Νικολόπουλος σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παν/μιο Αθηνών κι αργότερα έγινε διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου. Από το 1990 άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Κρήτης, όπου το 1993 εξελέγη Επίκουρος καθηγητής. Έχει διατελέσει visiting fellow στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παν/μίου Yale (1994), Research Scholar στο τμήμα Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1995), Senior Associate member του St Antony’s College της Οξφόρδης (1995), Research Scholar του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του παν/μίου του Harvard (1997) και επισκέπτης καθηγητής στη σχολή Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας (1996). Από το 1994 εκλέγεται μέλος του διευθυντικού συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών της Θεωρίας Κοινωνικών Συστημάτων και Κοινωνιοκυβερνητικής Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας.

Έχει γράψει βιβλία και μελέτες κοινωνιολογικού περιεχομένου, όπως και πολλά άρθρα πολιτικού περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης έχει πραγματοποιήσει εμπειρικές κοινωνικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία (ποίηση, δοκίμιο, κριτική) και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Επιπλέον είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει ενεργό πολιτική δράση και συμμετέχει στο οικολογικό κίνημα.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και το Σωματείο “Διόνυσος” για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.