ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

 

     Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και ο Δήμος Ιθάκης διοργανώνουν το 32ο Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας στην Ιθάκη για τους φιλολόγους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ελλάδας και Κύπρου) και τους αποφοίτους των φιλοσοφικών σχολών όλης της χώρας, με θέμα:

 

Ἱκέτες και ἱκετεία (ἱκεσία) στα ομηρικά έπη.

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες:

 

  • Η έννοια της ἱκετείας και του ἱκέτηστο ομηρικό και στο αρχαϊκό έπος
  • Οι περιστάσεις στις οποίες εμφανίζεται το θέμα
  • Το τελετουργικό πλαίσιο της ἱκετείας
  • Αφηγηματικοί τρόποι και αφηγηματική λειτουργία κατά την παρουσίαση του θέματος
  • Η στάση θεών και ανθρώπων απέναντι στην ικεσία και τους ικέτες
  • Η πρόσληψη του ομηρικού θέματος
  • στην αρχαία γραμματεία(ελληνική και ρωμαϊκή)
  • στη νεοελληνική και στην ευρωπαϊκή γραμματεία
  • στην τέχνη(αρχαία και σύγχρονη)

 

Διάρκεια εισήγησης 20 ´.

 

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ώς τις 20 Μαΐου 2019περίληψη (έκτασης έως μἰας σελίδας) της εισήγησηςτην οποία προτίθενταινα αναπτύξουν.

  Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, από την Πέμπτη 28 Αυγούστου  έως το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 (η Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ημέρα επιστροφής).  Οι προτάσεις για συμμετοχή στο Σεμινάριο πρέπει να αποσταλούν, το αργότερο ώς τις 20 Μαΐου 2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: [email protected])

Η πρόταση θα περιλαμβάνει τον τίτλο της εισήγησης, περίληψη μίας σελίδας, ιδιότητα, διεύθυνση (ταχυδρομική και ηλεκτρονική)  και τηλέφωνο του υποψήφιου εισηγητή.

     Οι εισηγητές οφείλουν να είναι μέλη της Π.Ε.Φ. Οι εισηγήσεις που θα επιλεγούν από την Οργανωτική Επιτροπή θα έχουν τη μορφή προφορικής ανακοίνωσης διάρκειας 20΄. Θα καταβληθεί προσπάθεια από τον Δήμο Ιθάκης για εξασφάλιση της διαμονής των εισηγητών του Σεμιναρίου.

Το Σεμινάριο δύνανται να παρακολουθήσουν, με προσωπικά τους έξοδα και προσωπική φροντίδα για μετακίνηση και διαμονή, φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνοντας συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: [email protected]

 

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Σεμιναρίου

 

Τασούλα Καραγεωργίου

Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.

 

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.