Του Νίκου Τσούλια

 

     Οι εκλογές που έρχονται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να είναι μόνο πολιτική συγκυρία δημοκρατικής έκφρασης και ψηφοφορίας. Είναι και ευκαιρία και πρόκληση, για να γνωρίσουμε το «μεγάλο μας σπίτι», να προαγάγουμε εκείνες τις επιλογές που θα ανοίγουν ορίζοντες κοινωνικής προόδου και ευημερίας.

     Προφανώς δεν μπορεί παρά να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων, αλλά οφείλουν να είναι στην ουσία των ζητημάτων και να επιδιώκουν έναν κάποιο βαθμό συνεννόησης και σύνθεσης. Ο πολιτικός διάλογος νομιμοποιείται ακριβώς σε αυτό, στη μετριοπάθεια και στη σχετικότητα του λόγου και στην θέλησή μας για να βρίσκουμε λύσεις. Γιατί δυστυχώς και εδώ αναπτύχθηκαν εύκολα στρατόπεδα με τη μανιχαϊκή λογική του «άσπρου – μαύρου», που δεν βοήθησαν καθόλου τον διάλογο και τη σύνθεση των πολιτικών απόψεων για την καλύτερη δυνατή θέση της χώρας μας στην Ε.Ε.

     Θα πρέπει να συνομολογήσουμε κάποιες κοινές παραδοχές ή μάλλον απόψεις μιας ευρείας συναντίληψής μας, που μπορεί να θεωρηθούν και εθνικές σταθερές.

     1. Η Ε.Ε. είναι η πρώτη εκούσια υπερεθνική ένωση εθνών στην ιστορία της ανθρωπότητας σε μια βάση συνεργασίας και φιλίας και αυτό αποτελεί από μόνο το πρώτο μήνυμα για την προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην ήπειρό μας.

     2. Η μέχρι τώρα συνολική πορεία της μπορεί να κριθεί θετική, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που παρουσιάζει.

     3. Το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να ενταχθούν σε αυτό τον υπερεθνικό θεσμό είναι η καλύτερη απόδειξη για την αναγκαιότητά του αλλά και, το πιο σημαντικό, για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

     4. Η Ε.Ε., σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες διεθνείς οικονομικές ενότητες (Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Ινδία…), έχει μορφές κοινωνικού κράτους και προστασίας της εργασίας, κράτους δικαίου και πολύ- πολιτισμικού «σχήματος».

     5. Η Ελλάδα έχει θετική επιρροή από αυτή τη συμμετοχή της. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους έχουμε τη σημερινή καλή θέση στο «διεθνή καταμερισμό εργασίας», με τη συμμετοχή μας στον πυρήνα των πιο αναπτυγμένων χωρών. Η θέση αυτή συνεργεί θετικά και στα εθνικά μας ζητήματα.

     6. Το σοβαρότερο πρόβλημα της Ε.Ε. είναι η μη πολιτική ενοποίησή της και το συνακόλουθο έλλειμμα δημοκρατίας – η απόσταση δηλαδή μεταξύ των λαών των χωρών και των κέντρων των αποφάσεών της και της εξουσίας της.

     7. Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των διάφορων κρατών (κέντρο – περιφέρεια) όσο και στο εσωτερικό των κοινωνιών. Αιτία η διαρκής συσσώρευση κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα «χέρια».

     8. Και από εδώ απορρέει ένα μείζον ζήτημα. Η διατήρηση μιας συντηρητικής πολιτικής είναι το καλύτερο έδαφος για την ανάπτυξη του εθνικισμού και του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δημαγωγίας. Ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός πάνε χέρι – χέρι, αμφισβητούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και γυρίζουν την ιστορία σε σκοτεινά μονοπάτια.

     Η Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη γραμμή των ιστορικών εξελίξεων σε μια εποχή, όπου τα πάντα διεθνοποιούνται και μεταβάλλονται πολύ γρήγορα, δεν μπορεί παρά να ενώσει τις δυνάμεις της και να προβάλλει συστηματικά την εξωστρέφειά της. Έχει βαθιές ρίζες πολιτισμού, αλλά προφανώς η σύγχρονη εποχή θέλει διαρκώς όλο και πιο νέες απαντήσεις σε ζητήματα που αναδύονται από τους βαθιούς μετασχηματισμούς στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην τεχνολογία κλπ

     Και εδώ τίθεται ένα εξαιρετικά προκλητικό θέμα. Μπορεί η Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα σχήμα του «Ευρωπαίου Πολίτη», που θα συνθέτει όλες τις επιμέρους εθνικές εικόνες του διαμορφώνοντας και μια πραγματικά ενοποιητική γλώσσα αφήγησης της ιστορίας; Γιατί αν παραμένουμε απλά ένα άθροισμα χωρών και κρατών με μόνο συνεκτικό ιστό τις επιταγές της οικονομίας και μάλιστα με προνομιακούς συσχετισμούς στο κεφάλαιο, το μέλλον της δεν θα είναι φωτεινό.

     Υπάρχουν σήμερα πολιτικές προτάσεις και επιλογές, που προκρίνουν και προωθούν την ανέλιξη και τον συνεχή εκδημοκρατισμό της Ε.Ε. Και επ’ αυτού θα επανέλθουμε…

anthologio.wordpress.com

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.