Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Του Νίκου Τσούλια

 

     Ο τίτλος του άρθρου έχει αμφισημία. Μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους, που είναι και οι δύο σωστοί. Ο ένας σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε από τους κόλπους των φοιτητών και ο άλλος εξαφανίστηκε εκεί, γιατί τον εξαφάνισαν οι φοιτητές. Το γεγονός είναι γεγονός, δεν κρύβεται. Στα όρια της ύπαρξης στην εκατοστιαία αναλογία κινήθηκε η παράταξή του, περίπου στο 1%!!!

     Και είναι μια απόλυτα ορθολογική εξέλιξη με εξίσου ορθολογική ερμηνεία με δύο σκέλη, ένα γενικό και ένα ειδικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε, γιατί αυτό συμβαίνει ή θα συμβεί σε όλη την κοινωνία – άλλωστε πάντα οι φοιτητικές εξελίξεις προοικονομούν και προαναγγέλλουν τις γενικότερες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Αυτό είναι το γενικό σκέλος.

     Και να το ειδικό σκέλος. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένας από τους πιο ανασταλτικούς παράγοντες ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία των πανεπιστημίων. Οι νεολαίοι συριζαίοι ήταν μπροστάρηδες στις καταλήψεις πανεπιστημίων και σχολείων. Και δεν χρειαζόταν κάποιος λόγος επαναστατικότητας. Αφού ακόμα και αν ένας καθηγητής του πανεπιστημίου δεν ήταν στο «πλευρό» των φοιτητών (και δήθεν συνδικαλιστών), ήταν αφορμή για αποκλεισμό του γραφείου του ή για χτίσιμο της πόρτας του ή για απομάκρυνσή του από το αμφιθέατρο!

     Έκαναν δε εξαγωγή των καταλήψεων και στα σχολεία – αλλιώς τι επαναστάτες θα ήταν; Εμείς που εργαζόμαστε σε Λύκεια δίπλα από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και από το Πανεπιστήμιο, τους βλέπαμε να «εμπορεύονται» αλυσίδες και πρακτικές στους μαθητές από τα βαθιά χαράματα ή όταν ανέβασαν το επαναστατικό τους επίπεδο, και τα πρωινά. Ποιος να τους εμποδίσει, αφού είχαν και την επαναστατική βία στα υπόψη τους; Και έκλειναν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για δεκαετίες και δεκαετίες από τους επαναστατημένους και πρώιμα αγανακτισμένους, πριν αυτοί γίνουν φαινόμενο της πάνω και της κάτω πλατείας στο Σύνταγμα, των λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ και των φασιστών της Χρυσής Αυγής!

     Tώρα είδατε καμιά κατάληψη πουθενά; Είδατε αγανακτισμένους; Φυσικά και όχι. Ο στόχος επιτεύχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την εξουσία, που ούτε καν τολμούσε ποτέ να ονειρευτεί. Τώρα ο αγώνας δικαιώθηκε. Τακτοποιήθηκαν και οι μικροί ηγέτες – δημαγωγοί «αντίγραφα» του αρχηγού τους και μέγα δημαγωγού της μεταπολεμικής Ελλάδας, που έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο τον όρο kolotoumba και τον κατοχύρωσε στη διεθνή πολιτική ορολογία! Είναι σε θεσούλες και φυσικά με το αζημίωτο.

     Οι υπόλοιποι, οι πιο κάτω, λούφαξαν. Με τι θράσος να εμφανιστούν στα αμφιθέατρα, εκεί που διαλαλούσαν την κατάργηση των δύο πρώτων μνημονίων, την αντίσταση κατά του ιμπεριαλισμού και του διεθνούς κεφαλαίου, την ανατροπή των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον εκδιωγμό της Μέρκελ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ από τη χώρα μας κλπ κλπ; Εξαφάνισαν και τις σχετικές αφίσες τους από τα πανεπιστήμια!! Και τώρα λούφαξαν αντί να πηγαίνουν να υποδέχονται τους φίλους και συντρόφους τους, Τραμπ και Μέρκελ και «θεσμούς» (!) και αφήνουν μόνο τον κ. Τσίπρα με τους αστυνομικούς και με τις κλούβες.

     Πρώτα θα συντριβούν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, για να αρχίσει να λειτουργεί η πολιτική αντιπαράθεση στον μόνο υπαρκτό ιδεολογικά άξονα: αριστερά – κεντροαριστερά – δεξιά. Ο προάγγελος των εξελίξεων εμφανίστηκε. Η παράταξη του Κινήματος Αλλαγής κατέγραψε σημαντική επιρροή των ιδεών της, στα πανεπιστήμια σημείωσε 15% δυναμική και στα ΤΕΙ ήλθε δεύτερη δύναμη!

     Τώρα είναι η σειρά της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για τη συρρίκνωση ή και την εξαφάνιση των δυνάμεων του λαϊκισμού. Εδώ βέβαια οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ της επικοινωνιακής και μόνο πολιτικής αποδεχόμενοι την ήττα τους κρύφτηκαν προκαταβολικά. Πήγαν σε αρκετές περιπτώσεις «πίσω» από τους υποψήφιους του Κινήματος Αλλαγής, για να εμφανιστούν και αυτοί κάπου στους σχετικούς χάρτες το βράδυ των εκλογών.

     Νεοσταλινικά πρότυπα. Αν δεν μπορείς να εμφανίσεις τη δική σου καθαρή εικόνα, κρύψου σε κάτι που μπορείς κάτι να ψελλίσεις… Αλλά καλοδεχούμενες όλες αυτές οι επιλογές. Είναι ομολογία ήττας. Είναι γνωστή συνταγή από την ιστορία. Όταν τα σκοτάδια του λαϊκισμού αρχίζει να τα φωτίζει ο ορθολογισμός και η πολιτική, τότε οι εκφραστές του λαϊκισμού προσπαθούν να πάρουν άλλες μορφές, με γυρολόγους και αμοραλιστές, με ναυάγια της πολιτικής που «προσάραξαν» και αυτά πάνω τους. Μόνο που τους πάνε πιο γρήγορα στο βυθό…

 

Υ.Γ.

Το άρθρο το αφιερώνω στο φίλο μου, το Θόδωρο – που είχε τη σχετική ιδέα και μου την πρότεινε.

anthologio.wordpress.com

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.