Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”

 

Τιμώντας την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατο του Γιώργου Θεοτοκά, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας Συνέδριο στις 22-23 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο: “Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή της σκέψης και του λόγου του Γιώργου Θεοτοκά”. Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς Πανεπιστημιακοί και Ειδικοί επιστήμονες.

Ο κ. Βασίλης Τσιλιμίγκρας είναι Φιλόλογος-Ιστορικός. Έχει διατελέσει Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.

Περίληψη της εισήγησης

Η προσπάθεια να παρακολουθήσει και να μελετήσει κανείς τον πολιτικό και κοινωνικό στοχασμό του Γ. Θεοτοκά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η σκέψη του διακρίνεται για τη γνησιότητα, την ειλικρίνεια και την επιθυμία συμβολής στη νηφάλια θεώρηση των γεγονότων και στον αγώνα για βελτίωση της κοινωνίας. Η ανεξαρτησία του πνεύματός του και η επιθυμία του να βρίσκεται και να λειτουργεί μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα καθημερινά, με σκοπό την αναβάθμισή της, εξηγεί την αναζήτηση του καλύτερου δυνατού τύπου πολιτικής συγκρότησης της κοινωνίας. Οδηγό σ’ αυτή την αναζήτηση είχε τη φιλελεύθερη σκέψη, την ηθική και την απέραντη πίστη στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

Στη συγκεκριμένη εισήγηση θα επιχειρήσουμε να διαγράψουμε τα βασικά στοιχεία της πολιτικής και κοινωνικής του σκέψης. Σκοπός μας είναι η κατανόηση του πολιτικού και κοινωνικού του στοχασμού μέσα από τα βασικά του δοκίμια και άρθρα. Η επιλογή των δοκιμίων του κυρίως στηρίχθηκε στην άποψη που ο ίδιος είχε υιοθετήσει, ότι δηλαδή μέσα στα δοκίμια θα βρει κανείς το απόσταγμα της ψυχικής και πνευματικής ζωής συμπυκνωμένο, καθαρό και άμεσο χωρίς τεχνάσματα και νοθεία.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.