Ασύλληπτο θα ήταν, ενώ διεισδύουμε στον κόσμο της Λατινικής λογοτεχνίας, να μην ανακαλέσουμε στην μνήμη τον, γνωστό και μη εξαιρετέο, ποιητή Βεργίλιο. Ο Βεργίλιος γεννήθηκε στις αποκαλούμενες Ειδούς του Οκτωβρίου το 70 π.Χ στις Άνδεις, κοντά στην Μάντουα της βόρειας Ιταλίας. Εξ απαλών ονύχων συνδέθηκε απόλυτα με τη φύση, η οποία μαζί με την πνευματική του καλλιέργεια συναποτέλεσε καθοριστική ενότητα για την μετέπειτα αναρρίχησή του στον κόσμο των γραμμάτων.

Παρουσιάζει το πρώτο του μεγάλο έργο, τα δέκα βουκολικά ποιήματα με τίτλο Εκλογές, περίπου το 35 π.Χ, σκιαγραφώντας τη ζωή των Ιταλών αγροτών της εποχής οι οποίοι εκδιώκονται από τα κτήματά τους, για να παραχωρηθούν αυτά στους βετεράνους. Ο θεσμός της φιλίας καρποφορεί σημαντικά για τον Βεργίλιο και έτσι, σε κάποιες από τις Εκλογέςτου, κατονομάζει με συμπάθεια και σεβασμό τον ποιητή Κορνήλιο Γάλλο, τον συγγραφέα και πάτρωνα Ασίνιο Πολλίωνα καθώς επίσης και τον «θεό» Αύγουστο.

Η αποθέωση του Αυγούστου θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο αμέσως επόμενο διδακτικό ποίημά του, τα Γεωργικά. Ένα έργο αφιερωμένο στην καλλιέργεια της γης που δημιουργείται το 29 π.Χ.

Ωστόσο, ο ποιητής μας διακατέχεται από μεγάλη ευαισθησία προς τη δραματικότητα και την τραγικότητα της ύπαρξης, στοιχεία που ξεδιπλώνονται πλήρως στο επόμενο θεμελιώδες έργο του, Αινειάδα. Σε πολλά χωρία του εν λόγω έργου θα φανερωθούν και πολλές κρυμμένες πτυχές της οντότητάς του, όπως η θλίψη, ημελαγχολία και η βαθιά ενασχόληση με το πρόβλημα του θανάτου. Σαν να έχει την προαίσθηση για το ύστατο ταξίδι της ζωής, δουλεύει το έργο του στην τελευταία δεκαετία της ζωής του, ενώ διακόπτει το ταξίδι του στο Βρινδήσιο όπου και πεθαίνει το 19 π.Χ.

Εσωτερικά σταθερός και συνάμα αυτόνομος αφήνει το δικό του στίγμα στο ιδιωτικό και υπερπροσωπικό στοιχείο που ανταποκρίνεται στην ιστορική εξέλιξη της εποχής εκείνης. Ο Βεργίλιος, χωρίς να απαρνείται της αλεξανδρινές αφετηρίες του, θα βαδίσει αντίθετα στο ρεύμα της εποχής συμπλέοντας με ευγνωμοσύνη στο πλευρό του Αυγούστου.        

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/
Προηγούμενο άρθροΗ Μυρτώ Βαξεβάνη παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ την ποιητική της συλλογή με τίτλο Καβάφη Μέθεξις
Επόμενο άρθροΤο ΑΠΚΥ παρουσιάζει “Το Άξιον Εστί”
Η Άρτεμις Αθιανά είναι απόφοιτος πτυχιούχος του τμήματος ελληνικής φιλολογίας, της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι ενεργή φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος "Κείμενα & Πολιτισμός" στον τομέα κλασικών σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο κομμάτι της εκπαίδευσης με την κατ'οικον διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Εργάστηκε εθελοντικά στο κοινωνικό φροντιστήριο της πόλης, στην οποία σπουδάζει. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας ψηφιακών κειμένων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.