Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΕ 8 ΜΑΘΗΜΑΤΑ», με την κα ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris V – René Descartes). Τίτλος 1ου μαθήματος: Εισαγωγή στο έργο “Πολιτεία” του Πλάτωνος. Το μάθημα παραδόθηκε κινηματογραφήθηκε την 13η Οκτωβρίου 2018.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το δεκάτομο έργο του Πλάτωνος «Πολιτεία» ή «Περί δικαίου», στο έβδομο βιβλίο του οποίου εντάσσεται ο «Μύθος του Σπηλαίου» που θα αναλύσουμε σε αυτή την σειρά των μαθημάτων, είναι ένα από τα εκτενέστερα έργα του Πλάτωνος και ανήκει στην δεύτερη περίοδο της δημιουργίας του. Γραμμένη στα μέσα της ζωής και στην ακμή της δημιουργικής ανελίξεως του φιλοσόφου, το έργο αυτό αποτελεί κλειδί για την κατανόηση των βασικών συνιστωσών του πλατωνικού στοχασμού.

Η τριμερής «Πολιτεία» του Πλάτωνος είναι ένας μεγάλος ζωγραφικός πίνακας, τον οποίο ο νούς του Σωκράτους συνθέτει μέσω της θεωρίας των τριών Ιδεών-Αρετών: της σωφροσύνης, της επιστήμης και της δικαιοσύνης αντίστοιχα, που ευρίσκονται μέσα στον «Υπερουράνιο Τόπο» του «Φαίδρου». Ο ζωγράφος του μεγάλου αυτού ζωγραφικού πίνακα της ανθρώπινης πολιτείας είναι ο αληθινός φιλόσοφος, δηλαδή εκείνος του οποίου το «όμμα της ψυχής» είναι σταθερά στραμμένο προς το κάλλος του νοητού κόσμου και η σύνθεσή του είναι προϊόν της εσωτερικής ανάγκης του αληθινού φιλοσόφου να μεταφέρει στην πολιτεία των ανθρώπων, όσα βλέπει και θαυμάζει στον «Υπερουράνιο Τόπο» του «Φαίδρου».

Το κεντρικό θέμα του μεγάλου ζωγραφικού πίνακα της ανθρώπινης πολιτείας είναι η σύνθεση ενός «ανδρείκελου», δηλαδή μιας ενάρετης ψυχής, η οποία θα αποτελέσει τον «κάλλιστον δεσμόν», δηλαδή την κάλλιστη αναλογία, μεταξύ της πολιτείας των ανθρώπων και του «Υπερουράνιου Τόπου» του «Φαίδρου».

Η σύνθεση, όμως, του «ανδρείκελου» προϋποθέτει την ανεύρεση από τον ζωγράφο – φιλόσοφο ενός κοινού μέτρου, που θα συνδέει την ψυχή της πολιτείας των ανθρώπων με την πολιτεία της ψυχής του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η κάλλιστη αναλογία, η οποία θα επιτρέψει την σύνδεση του «μεγάλου», δηλαδή της ψυχής της πολιτείας των ανθρώπων με το «μικρό», δηλαδή της πολιτείας της ψυχής του κάθε πολίτη ξεχωριστά θα επιτευχθεί, με την ανεύρεση της κοινής μεταξύ τους αρετής, η οποία, εν προκειμένω, είναι η δικαιοσύνη.

Αυτή ακριβώς η ανεύρεση της κάλλιστης αναλογίας, δηλαδή της ομοιότητος μεταξύ του «μεγάλου» και του «μικρού», θα οδηγήσει με την σειρά της, στην ανεύρεση της ορθής μεθόδου, όχι μόνο της αναγνώσεως του μεγάλου ζωγραφικού πίνακα της πολιτείας των ανθρώπων, αλλά και της συγγραφής του μεγάλου έργου «Πολιτεία» από τον Πλάτωνα. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Βιογραφικό σημείωμα Δρ. Άννας Χ. Μαρκοπούλου: https://drive.google.com/file/d/16RoI… 

Εικόνα τίτλων παρουσίασης: “Αθηνά Πρόμαχος” & “Ανδριάντας Πλάτωνος” Λεωνίδας Δρόσης (1836-1882), Περίβολος Ακαδημίας Αθηνών. Φωτογραφία: whyathens.com 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.