«Το τελικό μας σχέδιο είναι η αναβάθμιση  της Γ’  Λυκείου» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Ναι μεν, αλλά». «Πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία -άρα οι γονείς και τα παιδιά- εάν θέλουμε οι μαθητές να πηγαίνουν και να μαθαίνουν στην Γ’ Λυκείου. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες σπουδές στην Β’ Λυκείου και η Γ’ να έχει τον χαρακτήρα που είχε πάντα σε όλα τα μέρη του κόσμου, δηλαδή ενδιάμεση τάξη ανάμεσα στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο».

Σχετικά με τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ο κ. Γαβρόγλου διερωτήθηκε: «Η ΟΛΜΕ δεν έχει εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς της και έχει η Πολιτεία; Τι θέλει, να προετοιμάζονται τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο; Προφανώς η ΟΛΜΕ επιλέγει το φροντιστήριο. Καμμιά πρόταση δεν είχαμε όλο αυτό το διάστημα από την πλευρά τους. Λυπάμαι να πω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολύ καλό στην κριτική αλλά δεν έχει προτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Είναι καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά θέλω να ακούσουμε και προτάσεις. Γενικά θα έλεγα ότι όσοι ασκούν κριτική οφείλουν να πουν εάν δέχονται το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε γιατί εάν δεν δεχθείς το πρόβλημα, δεν μπορούμε να μιλάμε για λύσεις.  Όλοι πάντως συμφωνούν ότι πρέπει να διατηρηθεί το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι Πανελλήνιες είναι αδιάβλητες και με το σημερινό σύστημα δεν αλλάζει τίποτα, και όλα όσα λέγονται είναι σπέκουλα γιατί  ή δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές ή απειλούνται από το νέο σχέδιο. Τα τέσσερα μαθήματα και οι έξι ώρες σε κάθε μάθημα στη Γ’ Λυκείου, ουσιαστικά ακυρώνουν την ανάγκη του φροντιστηρίου, του ιδιαίτερου μαθήματος και του άγχους. Δίνουμε έτσι την άνεση στα παιδιά να επανα-οικοιοποιηθούν τον σχολικό χώρο και χρόνο και στους εκπαιδευτικούς να αναπνεύσουν».

Σχετικά με το απολυτήριο, ο κ.Γαβρόγλου  τόνισε: «Η πρόταση του Υπουργείου είναι ριζοσπαστική και αναβαθμίζει το απολυτήριο. Αυτό θα γίνει με τον τρόπο των εξετάσεων που θα γίνονται ανά ομάδα σχολείων. Επιθυμούμε να πάρουμε ό,τι καλό υπάρχει και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε την πίεση από εκπαιδευτικούς και παιδιά.  Στην κοινωνία οι πιο δύσκολες αλλαγές είναι αυτές της νοοτροπίας και, εν προκειμένω, έχουμε μια νοοτροπία της κοινωνίας που με τον χρόνο έχει απαξιώσει τμήματα του δημόσιου σχολείου. Επιχειρούμε σιγά σιγά να λύσουμε τα προβλήματα και να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια και της μόρφωσης και της γνώσης».

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στον διάλογο, το Υπουργείο θεώρησε ότι είναι ορθό να δοθεί χρόνος και να μην προσμετρηθεί κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής των αλλαγών ο βαθμός του απολυτηρίου. «Δίνουμε χρόνο να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, χωρίς επιπρόσθετη πίεση» ανέφερε και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των σχολών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για όσα παιδιά επιλέξουν τον κλασικό τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Ερωτώμενος για την επαγγελματική εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θέλουν να ακολουθήσουν την τεχνική εκπαίδευση. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Πανεπιστημίου έχουν δημιουργηθεί τα διετή προγράμματα σπουδών που θα αρχίσουν να λειτουργούν από το Σεπτέμβριο και θα πηγαίνουν τα παιδιά χωρίς εξετάσεις. Θα είναι διετή, εντός του Πανεπιστημίου και θα δίνουν πιστοποιητικά επαγγελματικής επάρκειας».

Σχετικά με τον διάλογο Εκκλησίας – Πολιτείας ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε: «Η κυβέρνηση κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο στην Εκκλησία  η οποία όμως αρνήθηκε να συζητήσει το μισθολογικό. Δεν το απέρριψε. Η άρνηση να συζητήσει δείχνει αδυναμία. Το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας Πολιτείας – Εκκλησίας και ελπίζω σήμερα στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, έμμονες ιεραρχών να μην το απορρίψουν, γιατί θα έχουν απορρίψει μία ιστορική συμφωνία που ο Αρχιεπίσκοπος είχε δείξει τη βούληση να προχωρήσει. Είμαστε υπέρ των συναινέσεων, δεν θέλουμε να κάνουμε τσαμπουκά, γιατί όπως είναι γνωστό, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που λέει ότι οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ελπίζω σήμερα ο Θεός να βάλει το χέρι του στην Ιεραρχία».

 

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.