Παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπης Τζούφη πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Διά Βίου Μάθηση: ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το Παράρτημά του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δράσεις «Ανοικτή Εκπαίδευση» και «Κάλλιπος» στη Διά Βίου Μάθηση, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις μεταρρύθμισης του υφιστάμενου συστήματος παροχής ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Η Υφυπουργός Παιδείας απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας, συγχαίροντας αρχικά τους διοργανωτές για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του ρόλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στη Δια Βίου Μάθηση. Πιο ειδικά για τις Βιβλιοθήκες, υπογράμμισε πως αποτελούν φορείς κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δίχως περιορισμούς και διακρίσεις, λειτουργώντας ως πύλες στην πληροφορία, τη γνώση και τον πολιτισμό.

Επεσήμανε επίσης πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται συζήτηση και λαμβάνονται αποφάσεις για την ενδυνάμωση των πολιτικών που αφορούν στην Διά Βίου Μάθηση, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, τη διάχυση της γνώσης, την καλύτερη κατάρτιση και τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. 

Τέλος, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (EPALE) στην Ελλάδα, η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την ενεργό συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.