Το ΊΔΡΥΜΑ ΩΝΆΣΗ παρουσίασε την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη με περισσότερα από 2.000 αρχειακά τεκμήρια να έχουν πλέον, ψηφιοποιηθεί και να είναι διαθέσιμα σε όλους. Μέσα από την συλλογή αυτή, ο επισκέπτης του μπορεί να περιηγηθεί σε έναν σπάνιο κόσμο από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη από τον υπολογιστή του, ακόμα και την οθόνη του κινητού του. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ψηφιακή συλλογή είναι δίγλωσση και απευθύνεται σε παγκόσμιο ακροατήριο όπως και η ποίηση του Κ. Π. Καβάφη.

Το όραμα του Ιδρύματος Ωνάση για το ΑΡΧΕΊΟ ΚΑΒΆΦΗ, το οποίο αποκτήθηκε το 2012, ταυτίζεται με την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και την ενίσχυση της αρχειακής εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ανοιχτής σε όλους ψηφιακής συλλογής. Στην παρουσίαση της νέας ημέρας του αρχείου Καβάφη, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για τη νέα εποχή του αρχείου, τονίζοντας πως, «Ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρος: να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ανοιχτότητας, της προσβασιμότητας και της διάδοσης του αρχείου του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή σε όλους, σε όλο τον κόσμο. […]Πάγια επιδίωξή μας ήταν [το Αρχείο Καβάφη] να παραμείνει προσβάσιμο στο κοινό και τους ερευνητές, καθώς και να διαδοθεί ο διεθνώς χαρακτήρας της ποίησής του σε όλο τον κόσμο. Μπορέσαμε, πιστεύω, να εγγυηθούμε και τα δύο. Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το έργο μας, αφού δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το αρχείο να είναι πραγματικά προσβάσιμο σε όλους, μέσα από την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη». Εκτός από την ψηφιοποίηση του αρχείου, το ΊΔΡΥΜΑ ΩΝΆΣΗ σύντομα θα εγκαινιάσει έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας που θα φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη του Αλεξανδρινού ποιητή. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, συνέχισε πως «Επενδύουμε εδώ και καιρό υλικούς και πνευματικούς πόρους για την παρουσίαση και ανάδειξη του ίδιου του αρχείου σε ένα χώρο πολιτισμού και παιδείας στον οποίο όλοι θα έχουν πρόσβαση δωρεάν. Πρόκειται για μια επένδυση που δεν αφορά μόνο το παρελθόν και το παρόν αλλά και το μέλλον στην πολιτιστική εξέλιξη της Αθήνας. Η κατασκευή ενός κτιρίου που η πόλη είχε ανάγκη θα προσθέσει άλλον ένα διεθνή πόλο πολιτισμικής κληρονομιάς, στη διάθεση του κατοίκου, του μελετητή, του επισκέπτη.»

 

Ο Κ. Π. Καβάφης φρόντιζε να συγκεντρώνει και να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το ΑΡΧΕΊΟ ΚΑΒΆΦΗ περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή. Ανακαλύψτε όλα τα παραπάνω, καθώς και το προσωπικό αρχείο του Κ. Π. Καβάφη με πλούσια αλληλογραφία, κείμενα και φωτογραφίες, στην ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.