Doreen seminario-simvouleftikis stadiodromias

Επιμορφωτικό σεμινάριο 8 ωρών
«Η διδασκαλία της στρατηγικής του μορφολογικού τεμαχισμού»
Σάββατο 16 και Σάββατο 30 Μαρτίου, ώρες 10.00-14.00
στο γραφείο του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ (Μπρούφα 12, Θεσσαλονίκη)

Διδάσκει η κ. Άννα Αναστασιάδη- Συμεωνίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Η διδασκαλία της στρατηγικής του μορφολογικού τεμαχισμού κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας ως μητρικής, ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας. Ο μορφολογικός τεμαχισμός, η ανάλυση δηλαδή μιας λέξης σε σημασιακά αναγνωρίσιμα τεμάχια (μορφήματα), αποτελεί σημαντική στρατηγική διδασκαλίας του λεξιλογίου και της ορθογραφίας. Τεμαχίζονται με τον ίδιο τρόπο λέξεις που έχουν το ίδιο τέρμα, λ.χ. προεδριλίκι και δασκαλίκι, ορισμός και ανθρωπισμός, μαγιάτικος και μπαγιάτικος, ή την ίδια αρχή, λ.χ. εξέπεμψα και εξέτασα, υπέρυθρος και υπέρλευκος; Θα εστιάσουμε στις αρχές ανάλυσης που οδηγούν σε συνεπή μορφολογικό τεμαχισμό, θα δοθεί έμφαση στις παραγωγικές καταλήξεις (επιθήματα) και στα αχώριστα μόρια (προθήματα) και θα δοθούν πολλά παραδείγματα.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής (βλ. συνημμένο) και να την αποστείλουν στη διεύθυνση [email protected] από τη Δευτέρα 4 έως και την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.

 

Σεμινάρια

 

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.