Θέμα: Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Α` & Β` Θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, ανακοινώνουν τη διεξαγωγή Διαγωνισμού Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου.

Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να διασφαλίσει για τους πολίτες συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, αφού, από το 1952, οι χώρες μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων/της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν συνθήκες αδιάλειπτης ειρήνης.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της, αφού τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και τα περιστατικά τρομοκρατίας ταλανίζουν, καθημερινά, όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Η Ευρώπη καλείται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να βαδίσει τον δρόμο της ειρηνικής ζωής και της προόδου, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναδείξει έμπρακτα τις διαχρονικές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου που πρεσβεύει ο πολυδιάστατος πολιτισμός της.

Συνεπώς, η δημιουργία ενεργών, δημοκρατικά σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα νοιάζονται για το κοινό καλό και για τα όσα συμβαίνουν στο άμεσο περιβάλλον τους, που θα έχουν λόγο, άποψη και ευαισθησίες, τις οποίες θα πρέπει να εκφράζουν δυναμικά, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση, καθίσταται επιβεβλημένη, προκειμένου το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να καταστεί αλώβητο.

ΘΕΜΑ ΔΟΚΙΜΙΟΥ:

«Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωσή του»

Βασικός στόχος της συγγραφής του δοκιμίου είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών μέσα από τη διερεύνηση του θέματος και η ανάπτυξη του προβληματισμού τους για τον ρόλο και τη συμβολή που έχει να επιτελέσει ο ενεργός, δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης, ο οποίος, με εργαλείο την παιδεία και τον πολιτισμό, θα είναι κατάλληλα εφοδιασμένος, έτσι ώστε να δραστηριοποιείται εποικοδομητικά σε ένα σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Ειδικότερα οι μαθητές/τριες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο κάτω πτυχές του θέματος:

• Προκλήσεις και προβλήματα της Ενωμένης Ευρώπης

• Προβληματισμοί για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διασφάλιση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

• Η παιδεία και ο πολιτισμός ως εργαλεία για τη διαμόρφωση του ενεργού πολίτη

Αξιολογικά κριτήρια

Βασικά χαρακτηριστικά του δοκιμίου πρέπει να είναι: η ορθότητα και ο πλούτος των ιδεών, η πρωτοτυπία, η καθαρότητα και η σαφήνεια των σκέψεων, η πληρότητα, η ακριβολογία και η καλλιέπεια στη διατύπωση των διανοημάτων, η αναλυτική-συνθετική σκέψη, η γνώση της επικαιρότητας, η επιχειρηματολογία και η τεκμηρίωση. Η έκταση του δοκιμίου θα πρέπει να είναι μεταξύ 300 και 500 λέξεων και δεν επιτρέπεται η χρήση βιβλιογραφικών αναφορών.

Διαδικασία

Ο διαγωνισμός θα είναι σε προαιρετική βάση. Όποιο σχολείο επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει δηλώνοντας ένα υπεύθυνο εκπαιδευτικό, ο οποίος θα αναλάβει να επιλέξει, μέσα από διαδικασία που θα ορίσει το σχολείο ένα δοκίμιο το οποίο και θα αποστείλει σε κλειστό φάκελο στο Γραφείο του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης έως και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2019.

Οι εργασίες δεν πρέπει να φέρουν κανένα διακριτικό στοιχείο του σχολείου ή του μαθητή/τριας που τη συνέγραψε. Οι πληροφορίες για το Σχολείο και τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών/τριων θα συμπληρώνονται σε ειδικό έντυπο συμμετοχής το οποίο θα εσωκλείεται σε λευκό σφραγισμένο φάκελο χωρίς διακριτικά στοιχεία ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης θα ανακοινώσει μέχρι τις 4 Μαρτίου 2019 τον νικητή/τρια του διαγωνισμού, έπειτα από την εξέταση των δοκιμίων από τριμελή επιτροπή, η οποία θα οριστεί το προσεχές διάστημα.

Μετακίνηση

Ο νικητής/τρια του διαγωνισμού θα μεταβεί τον Μάρτιο στο Amal της Σουηδίας να συμμετάσχει σε διάλογο με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης», συνοδεία του υπεύθυνου για το διαγωνισμό καθηγητή/τριας και σε περίπτωση κωλύματός του, τού καθηγητή/τριας που θα ορίσει το σχολείο

Τα έξοδα μετακίνησης του νικητή/τριας και του υπευθύνου καθηγητή/τριας, διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης.

Χρήσιμο υλικό στην πιο κάτω ιστοσελίδα: http://www.europarl.cy/el/eu-information.html

Προκηρύξεις Διαγωνισμοί

 

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.