Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΙΟΥ». Μία ομιλία βασισμένη στην ομώνυμη πραγματεία του ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ. Τί ήταν το περίφημο “δαιμόνιον” του Σωκράτους, ποιά ήταν η ουσία του, πότε και πώς εμφανιζόταν και με τί σκοπό. Αναλύει και τεκμηριώνει η φιλόλογος και συγγραφέας κα ΕΛΕΝΗ-ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ. Η ομιλία κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 στην Μαρίνα Ζέας του Πειραιά.

 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Το έργο “Περί του Σωκράτους δαιμονίου” του Πλουτάρχου (του τελευταίου ιερέως του Δελφικού ναού) πραγματεύεται την φύση και την ουσία του δαιμονίου, το οποίο καθοδηγούσε τον Σωκράτη. Οι λέξεις “δαιμόνιον” και “δαίμων” στην αρχαιότητα είχαν διαφορετική έννοια από την σημερινή, γεγονός το οποίο αποσαφηνίζεται στην παρούσα έρευνα μέσω της μελέτης της ιστορίας της λέξεως από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη περίοδο. Διακαή ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στο έργο αυτό: Τι επιγραφή έφερε ο τάφος της Αλκμήνης, της μητέρας του Ηρακλέους, στην Θήβα; Ποιό ήταν το Δήλιο πρόβλημα και τί πραγματικά συμβόλιζε η λύση του; Τι συνέβαινε στο Τροφώνιο μαντείο, το πιο μυστήριο μαντείο της αρχαιότητος; Πώς “ακούει” κάποιος το δαιμόνιον; Έχουν όλοι κάποιον τέτοιον ασύλληπτο από τις αισθήσεις καθοδηγητή; Τι έλεγε στον Σωκράτη; Πόσο συχνά του εμφανιζόταν; Ποιές είναι οι προϋποθέσεις ώστε να έχει κάποιος επαφή με το δαιμόνιόν του; Αναλύεται, επίσης, εκτενώς η Ιερά Μανία της Μαντικής, μία από τις 4 Ιερές Μανίες, όπως τις ορίζει ο Πλάτων στο έργο του “Φαίδρος”. Το έργο το οποίο μελετάται στην παρούσα έρευνα αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό ζωής, ένα έργο με φιλοσοφικά “κλειδιά”, που αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, ίσως μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τον ανώτερο πνευματικό εαυτό μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Η Ελένη-Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάσκει Αρχαία Ελληνικά, Ελληνική Φιλοσοφία και Ελληνική Μυθολογία σε παίδες και ενήλικες, εδώ και 10 συναπτά έτη. Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 5-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού περιεχομένου για περιοδικά και εφημερίδες. Έχει παραθέσει διαλέξεις περί Ετυμολογίας, Μυθολογίας και Φιλοσοφίας σε πολιτιστικούς χώρους , δημοτικά σχολεία, ημερίδες και συνέδρια.

Εικόνα τίτλων παρουσίασης «Ανδριάντας Σωκράτους», 1885.

Έργο του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση (1832-1886). Ο ανδριάντας είναι μέρος του κλασικιστικού γλυπτικού συνόλου που κοσμεί την Ακαδημία Αθηνών. Ο Σωκράτης παρουσιάζεται καθιστός με το σώμα του να γέρνει ελαφρώς προς τα μπρος. Φοράει χιτώνα που αφήνει ακάλυπτο τον ένα ώμο και ο αγκώνας του δεξιού χεριού ακουμπάει στο πόδι με το χέρι κλειστό να στηρίζει το κεφάλι. Το αριστερό πόδι βγαίνει έξω από το βάθρο του ανδριάντα και το δεξί πατάει σε μαρμάρινο όγκο. Ο Λεωνίδας Δρόσης κατασκεύασε τον ανδριάντα από μάρμαρο το 1885.

 Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

 

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.