ΔΠΜΣ: «Μουσειακές Σπουδές»

Έπειτα από μία χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία και προσμονή τεσσάρων περίπου μηνών, από τη φάση δηλαδή της Διαβούλευσης, στην οποία διατυπώθηκαν πολλές και τεκμηριωμένες ενστάσεις, όσον αφορά στη μετεξέλιξη του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, μέχρι το τελικό κείμενο του τροποποιημένου Νομοσχεδίου (με προσθήκες ακόμα και της τελευταίας στιγμής), ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες Διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, στις 17/01/2019.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο Νόμο, αποφασίζεται η κατάτμηση του Τμήματος ΦΠΨ ΕΚΠΑ σε δύο αυτόνομα τμήματα, που αποτελούν μετεξέλιξη των Τομέων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ενώ ο Τομέας Ψυχολογίας εντάσσεται στο ήδη υπάρχον Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, χωρίς να αποτελεί διακριτό Τομέα. Το ευχάριστο γεγονός είναι ότι δικαιώθηκαν οι φωνές όλων που αντιδρούσαμε στο ζήτημα της ονομασίας και της φυσιογνωμίας του αυτόνομου τμήματος που θα προέκυπτε από τη μετεξέλιξη του Τομέα Παιδαγωγικής, σύμφωνα με το αρχικό κείμενο του Νομοσχεδίου, καθώς και της διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του. Ο Τομέας Παιδαγωγικής λοιπόν μετεξελίσσεται όχι σε Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, όπως -κακώς- είχε προβλεφθεί, αλλά σε Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διατηρώντας το ακαδημαϊκό προφίλ του και τα επαγγελματικά δικαιώματα εκπαιδευτικού φιλολόγου, που δικαιωματικά προσέφερε, εντάσσοντας τους πτυχιούχους του στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων. Βέβαια, δεν υιοθετήθηκε η απόφαση και πρόταση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, που ενέκρινε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, ως προς την ονομασία του τμήματος αυτού, δηλαδή Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Η ουσία όμως είναι ότι το τμήμα θα εντάσσεται δικαιωματικά στα «Παιδαγωγικά Τμήματα ΑΕΙ», θα εξακολουθεί να θεραπεύει την επιστήμη της Παιδαγωγικής (αλλιώς: Επιστήμες Εκπαίδευσης & Αγωγής) στο πλαίσιο της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου και ανήκει, δίπλα στις άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες, προσανατολισμένο βεβαίως στις ανάγκες της Δευτεροβάθμιας κυρίως Εκπαίδευσής μας και, συνεπώς, θα αποτελεί το κατεξοχήν πανεπιστημιακό τμήμα εκπαιδευτικών φιλολόγων, σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα συγγενικά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και άλλων σχολών του ΕΚΠΑ.

 

Η λογική, ευτυχώς, πρυτάνευσε. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

 

19/01/2019

 

Γ.Μ.Γ.

Φιλόλογος, Παιδαγωγός (MAEd), Ερευνητής Ιστορικός της Εκπαίδευσης.

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.