Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Mamaya παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του Αναστάσιου Βάρβογλη, «Λογοφιλία»

| Συγγένειες αγγλικών και ελληνικών λέξεων. Ένα βιβλίο που προορίζεται για όσους αγαπούν τις λέξεις και τις ιστορίες τους, με προϋπόθεση τη γνώση της αγγλικής, έστω και στοιχειώδη.

 

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Λογοφιλία | Συγγένειες αγγλικών και ελληνικών λέξεων

Το βιβλίο αυτό προορίζεται για όσους αγαπούν τις λέξεις και τις ιστορίες τους, με προϋπόθεση τη γνώση της αγγλικής, έστω και στοιχειώδη.

Χωρισμένο σε περί τις 30 Οικογένειες, ιχνηλατεί τις ποικίλες διαδρομές 800 περίπου αρχαίων ελληνικών λέξεων που με κάποιον τρόπο, συνήθως όχι εμφανή, έχουν αποτυπωθεί σε πολλαπλάσιες αγγλικές λέξεις. Κυρίαρχο ρόλο για την κατανόηση τέτοιων μετατροπών παίζουν οι ρίζες, τεχνητά δημιουργήματα που βοηθούν σε συσχετισμούς, εφόσον η εξέλιξή τους υπακούει σε κανόνες. Το βιβλίο συμπληρώνεται από έναν κατάλογο, διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, όπου αναφέρονται αλφαβητικά λέξεις που δε χώρεσαν στις Οικογένειες, συνολικά γύρω στις 5000.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αναστάσιος Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής του Χημικού Τμήματος του ΑΠΘ, πολύ πριν συνταξιοδοτηθεί, το 2005, ήταν εραστής της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας. Εκδίδοντας

 

βιβλία, συγγράφοντας άρθρα και δίνοντας διαλέξεις, επιδιώκει από καιρό να αναδείξει τη Χημεία μέσω συσχετισμών με την Ιστορία, την Τέχνη, τη Λογοτεχνία και τη Γλωσσολογία. Η Λογοφιλία ξεκίνησε από την ετυμολογία χημικών όρων για να επεκταθεί βαθμηδόν σε όλη την αγγλική γλώσσα, περιλαμβάνοντας ακόμη και κάποιες γοητευτικές απαρχαιωμένες λέξεις. Τα πολλά αναπάντεχα ευρήματα έδωσαν την αφορμή για τη γέννηση αυτού του βιβλίου.

 Ενημερωθείτε για όλα τα Πολιτιστικά Θέματα 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.