Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το νέο μυθιστόρημα της Δέσποινας Στυλιανίδου με τίτλο «Θρανία δίχως όνειρα». Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας καταγράφει τις παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως τις έζησε η ίδια κατά την εκπαιδευτική της σταδιοδρομία, με φόντο τη Θεσσαλονίκη και τον έρωτα. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Περίληψη βιβλίου

Ένα μυθιστόρημα-καταγγελία εκ των έσω για το ανούσιο, καταπιεστικό και αντιπαιδαγωγικό δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα των τελευταίων δεκαετιών, με ντοκουμέντα, πικρές αλήθειες και έντονη πλοκή.

Η Αργυρή, μία νεαρή και ταλαντούχα πρωτοδιόριστη φιλόλογος βιώνει τις πρώτες της εμπειρίες στην εκπαίδευση σε ένα σχολείο της επαρχίας και αντιδρά έντονα στο συντηρητικό πλαίσιο που της επιβάλλεται. Την ίδια ώρα που ο έρωτας έρχεται να τη συναντήσει στο πρόσωπο του Άλκη, ενός φυσικού του σχολείου, χωρίς όμως ευτυχή κατάληξη.

Τρία χρόνια αργότερα η δράση μεταφέρεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι δυο τους συναντιούνται εκ νέου και ο καταπιεσμένος έρωτάς τους ξαναφουντώνει. Το παλιό λιμάνι της πόλης με το Λευκό Πύργο και τη Νέα Παραλία, η Άνω και η Κάτω Πόλη, οι υπόγειες εκκλησιές, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά μνημεία της, ιστορικές επί δικτατορίας ταβέρνες, όπως η «Δόμνα» στο Τριγώνιο, αλλά και ο «δράκος του Σέιχ Σου», δένονται σε μια πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή.

 

Βιογραφικό

Η Δέσποινα Στυλιανίδου γεννήθηκε στο Στρατώνι Χαλκιδικής, έναν τόπο με βαριά βιομηχανική και εργατική ιστορία. Είναι απόφοιτος του Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ και εργάστηκε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Χαλκιδικής, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης.

Στα δρώμενα του τόπου της αναφέρεται το χρονικό Η δέσποινα του Στρατονιού(εκδόσεις Γιαχούδη, 2007) και το μυθιστόρημά της Τα Βαπόρια της Σκουριάς και του Έρωτα (εκδόσεις IANOS, 2010, Θεσσαλονίκη), που μέχρι στιγμής πραγματοποίησε 3 εκδόσεις. Το μυθιστόρημα αυτό είναι το μοναδικό που αναφέρεται στη ζωή των μεταλλωρύχων στη βορειοανατολική Χαλκιδική από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού.

Με το νέο της μυθιστόρημα Θρανία δίχως όνειραέρχεται να καταγράψει και να καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας εκ των έσω, με κυρίαρχο υπόβαθρο την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Έρωτας, μύθοι, θρύλοι, μυστήρια, αναφορές στο ιστορικό αλλά και στο σύγχρονο παρόν της πόλης, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον από πολλές απόψεις μυθιστόρημα.

Δέσποινα Στυλιανίδου  

Θρανία δίχως όνειρα

Επιμέλεια: Νατάσα Κάντζα

Εκδόσεις IANOS, 2018

ISBN: 978-618-5141-57-8

Σελ. 528

Διαστάσεις: 14,5cm x21cm

Τιμή: 20.00€


Ενημερωθείτε για όλα τα Πολιτιστικά Θέματα 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.