Τα «μυστικά» των φετινών Πανελληνίων

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

Το πρώτο μισό -σχεδόν- της σχολικής χρονιάς έχει ήδη περάσει και οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε να περάσουμε όμορφα και ξέγνοιαστα τις γιορτινές αυτές ημέρες που έρχονται (όσο είναι δυνατό φυσικά κάτι τέτοιο)…

Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, όμως, συνεχίζουν την προσπάθειά τους ώστε να τερματίσουν στον «μαραθώνιο» αυτό, έχοντας επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που θα καθοριστεί εν πολλοίς από ορισμένους παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι το διαρκές και γόνιμο διάβασμα, η ψυχραιμία, η καλή προετοιμασία και φυσικά η σωστή ενημέρωση. Μια ενημέρωση που ήρθε μέσα στην εβδομάδα από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο εξέδωσε ενημερωτική εγκύκλιο για τους μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ σχολικού έτους 2018-2019.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθώς και των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων κατατάσσονται σε τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

• 1ο Ε.Π.: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
• 2ο Ε.Π.: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
• 3ο Ε.Π.: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
• 4ο Ε.Π.: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι οι μαθητές της Γ’ τάξης Ημερήσιου και Δ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2018-19 έχουν ήδη επιλέξει και παρακολουθούν, ώστε να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία, μία από τις παρακάτω Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:

• Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
• Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
• Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι – υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Οι μαθητές εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού. Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Ειδικότερα στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Νεοελληνική Γλώσσα. Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν στα Λατινικά, για να έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο ή στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ένα ή δύο Επιστημονικά Πεδία.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών τα κοινά μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι, είναι η Φυσική, η Χημεία και η Νεοελληνική Γλώσσα. Οι υποψήφιοι εκτός από αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο ή στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Φυσικά και εδώ οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ένα ή δύο Επιστημονικά Πεδία.

Τέλος, τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, είναι τα Μαθηματικά, η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) και η Νεοελληνική Γλώσσα. Επιπλέον οι υποψήφιοι εκτός από αυτά, θα πρέπει να εξεταστούν στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ή στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Πανελλήνιες και χριστουγεννιάτικες διακοπές

Η ενημέρωση λοιπόν φυσικά διαδραματίζει και αυτή το ρόλο της για τους μαθητές, όμως μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι ο πρώτος και κρισιμότερος σταθμός για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων. Είναι η στιγμή που ο μαθητής πρέπει να μαζέψει την ύλη που έχει διδαχθεί τους προηγούμενους μήνες μέσα από μια καλή επανάληψη.

Είναι προφανές ότι όλους τους προηγούμενους μήνες οι υποψήφιοι έχουν δεχτεί μια πρωτόγνωρη πίεση στην προσπάθειά τους να συνδυάσουν σχολείο και φροντιστήριο, με πολλά διαγωνίσματα σε όλα τα μαθήματα της ύλης. Έτσι λογικό είναι κάποια πράγματα να έμειναν πίσω ή να διαβάστηκαν επιφανειακά. Μέσα στις διακοπές όμως, πρέπει πρώτα από όλα να ξεκουραστεί το μυαλό των υποψηφίων και μέσα από ένα σωστό προγραμματισμό να συνδυαστούν οι διακοπές με μια καλή επανάληψη.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πρέπει να γίνει σωστή οργάνωση του χρόνου και να αξιοποιηθούν τα πρωινά, ώστε να κλείσουν οι «εκκρεμότητές» και να αρχίσει το 2019 χωρίς κενά. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και αγάπη.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.