Άμεσος λέγεται ο συλλογισμός, όταν το συμπέρασμα προκύπτει από μια μόνο πρόταση/κρίση (προκείμενη). Αντίθετα, έμμεσος λέγεται ο συλλογισμός, όταν το συμπέρασμα προκύπτει από δύο ή περισσότερες προτάσεις/κρίσεις (προκείμενες).

Να αναγνωρίσετε τους παρακάτω συλλογισμούς:

  1. Οι γλωσσομαθείς έχουν μεγάλη πιθανότητα να βρουν δουλειά. Μαθαίνω ξένες γλώσσες. Άρα είναι πιθανόν ότι θα βρω ευκολότερα δουλειά.

  1. Το δελφίνι και η φάλαινα είναι θηλαστικά. Το δελφίνι και η φάλαινα ζουν στη θάλασσα. Άρα μερικά θηλαστικά ζουν στη θάλασσα.

  1. Το κινητό τηλέφωνο διευκολύνει τη ζωή μας. Το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο είναι επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας. Άρα, τα επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας βελτιώνουν την καθημερινότητά μας

  1. Τα μέταλλα είναι ανόργανα. Άρα ο χρυσός είναι ανόργανο.

  1. Οι χώρες με μεγάλα ποσοστά αναλφάβητων δεν αναπτύσσονται οικονομικά. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες έχουν μεγάλα ποσοστά αναλφάβητων. Αυτές οι χώρες δεν αναπτύσσονται οικονομικά.

  1. Ο παρατατικός, ο αόριστος και ο υπερσυντέλικος αναφέρονται στο παρελθόν. Οι χρόνοι αυτοί είναι οι ιστορικοί χρόνοι του ρήματος. Άρα, οι ιστορικοί χρόνοι αναφέρονται στο παρελθόν.

  1. Ο νέος διευθυντής είναι αυστηρός. Ο νέος διευθυντής είναι ηλικιωμένος. Άρα οι ηλικιωμένοι είναι αυστηροί.

  1. Σήμερα έχει συννεφιά. Άρα θα βρέξει.

  1. Η δημοκρατία στηρίζεται στο διάλογο. Στις μέρες μας ο διάλογος υποβαθμίζεται. Άρα στις μέρες μας η δημοκρατία κινδυνεύει.

  1. Πολλές φορές έχει ληστέψει τράπεζες. Άρα, είναι κατά συρροή κλέφτης.

  1. Όλοι οι μαθητές του Β2 είναι καλοί στα θεωρητικά μαθήματα. Ο Γιάννης ανήκει στο Β2. Άρα, ο Γιάννης είναι καλός στα θεωρητικά μαθήματα.

Κατεβάστε το αρχείο: Άμεσος – Έμμεσος συλλογισμός


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.