Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, καθώς κι εγώ προσωπικά, καλωσορίζουμε την νέα έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη με τον τίτλο «Αντιστίξεις».

Είναι μεγάλη χαρά για μας γιατί ο καλλιτέχνης θέλησε να μας παρουσιάσει το έργο του δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και την εκτίμηση του προς το Μουσείο μας για την 12χρονη και πλέον ιστορία του.

Και κατά το παρελθόν μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στις μεγάλες μας εκθέσεις έργα του, τονίζοντας την ευαισθησία, την ποιητικότητα και τον ρομαντισμό που ο ίδιος καταθέτει σε αυτά και που ανάλογα ο θεατής εισπράττει κατά την ανάγνωση του έργου του.

Με τα ίδια χαρακτηριστικά αναδεικνύεται και η προσωπική πορεία του Μανώλη. Ζωγράφος δεύτερης γενιάς, παρακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του, για να ακολουθήσει το δικό του ξεχωριστό δρόμο μέσα από ένα βαθύ εσωτερικό διάλογο, ως γνώστης τόσο των χρωμάτων όσο και των συνειρμών. Με επαρκέστατη γνώση της τεχνικής που διαθέτει, απέδωσε και παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο τις «Αντιστίξεις» του σήμερα.

Κυνηγώντας την απλότητα στη θεματολογία του, φτάνει στο ελάχιστο, προσδιορίζει την ευτυχία ως κυριολεξία, και μας μεταφέρει τη φορά αυτή το θρόισμα, το κάθε είδους θρόισμα, που επιθυμεί να εικονογραφήσει η έκθεση αυτή.

Και ναι, ας είναι σίγουρος ότι ο θεατής του θα το ακούσει. Το ακούει κι όχι μόνον το ευχαριστιέται αλλά και το ανταποδίδει αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία των έργων του που φιλοξενούμε στην έκθεση αυτή.

Θερμά συγχαρητήρια!

για το Μ.Ε.Τ.Η.

Κωστής Σχιζάκης

 

To Mουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου σας προσκαλεί το  Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Σαριδάκη με τον τίτλο «Αντιστίξεις». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μουσείου Νυμφών 3, Πόρος, στο Ηράκλειο Κρήτης και η διάρκειά της θα είναι από 1 έως 25 Δεκεμβρίου.
Ανοικτά  καθημερινά  18:00 – 20:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Επίσης με ραντεβού κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ: 281 022 6683 ή στο mail: [email protected]

 

 

H ζωγραφική αυτή ενότητα, εκκρεμότητα χρόνων, είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στα πρώιμα χρόνια και στα ύστερα, τα κατοπινά, της ζωγραφικής μου διαδρομής.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο προθέσεις, τρόπους, χειρισμούς, η ενότητα αναδιατυπώνει ζητήματα που εξ αρχής δυναμικά ζητούσαν τη λύση τους. Ζητήματα που απέβλεπαν στα σπαράγματα της στιγμής ή στη διατήρηση του ελέγχου της δημιουργίας, στη σαφήνεια της πρόθεσης ή στο στοιχείο της σύμπτωσης και στο τυχαίο, στην καθαρότητα της φόρμας ή στην ποιητικότητα της χρονικής στιγμής, στο σοβαρό που προάγεται σε παιγνιώδες.

Με επεμβάσεις επάλληλες, ρυθμικές, διαφορετικές μεταξύ τους, η ζωγραφική αυτή ενότητα ενεργοποιεί το χρώμα με τον ρυθμό, τη φόρμα με την απουσία, τη τελευταία επαλληλία με τα υποστρώματα της, ώσπου να αποκαλυφθεί αιφνίδια το τέλος της ιστορίας, σαν πλοκή με πολλούς μίτους αφήγησης, διήγηση με πολλαπλές αναγνώσεις.

Μανώλης Σαριδάκης

[email protected]


Ενημερωθείτε για όλα τα Πολιτιστικά Θέματα

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.