Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Λυκείου: Ασκήσεις στα σημεία στίξης και στα ρηματικά πρόσωπα

Να εξηγήσετε το ρόλο των σημείων στίξης στις παρακάτω παραγράφους.

1.Oι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά νέων Ελλήνων δημιουργών κόμικς στον χώρο των αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, αλλά και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα χόμπι του origami (Χάρτινος Κόσμος), του repainting κούκλας (Characters Factory), του cosplay, της βαφής μινιατούρας (Underworld Games), με το ευγενές άθλημα της μεσαιωνικής σπαθασκίας (Apocalyptic Knights), αλλά και να ψυχαγωγηθούν με τα επιτραπέζια παιχνίδια που θα διοργανώνουν οι συμμετέχοντες σύλλογοι και ομάδες (Gamecraft, Dragon Tale, Go.Roleplay και Boardgame Brawlers).

Έρχεται η Έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, www.karfitsa.gr

2.Το αρχαιότερο «ακέραιο ναυάγιο» που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εντόπισαν επιστήμονες στη Μαύρη θάλασσα. Πιστεύεται ότι το καράβι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια. Το 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές θεωρούν σίγουρο ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο και τις θέσεις των κωπηλατών ακόμα στη θέση τους, σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βρέθηκε «άθικτο» το αρχαιότερο ελληνικό ναυάγιο στη Μαύρη Θάλασσα, kathimerini.gr

3.Ένα έργο ταλαιπωρημένο, που έφθασε στα όρια της απένταξης και διασώθηκε στο «παρά πέντε» εγκαινιάστηκε χθες στη Θεσσαλία. Πρόκειται για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο που χρειάστηκε μία δεκαπενταετία για να γίνει πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι πλέον να βρεθεί ένα μοντέλο για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ώστε να διασφαλιστεί το οικοσύστημα της λίμνης από τις συνέπειες της υπεράντλησης.

Εγκαίνια για τη «νέα» λίμνη Κάρλα, kathimerini.gr

4.Το επεισόδιο έλαβε χώρα στις 21.30 της 12ης Νοεμβρίου του 2018, στο Τρίγωνο των Βερμούδων της Αθήνας, της πόλης που βραβεύθηκε για την καινοτομία της, της νέας πόλης στην οποία όλοι θέλουν να ανήκουν, όπου η ασφάλεια κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, η δε παραβατικότητα είναι περιστασιακή, αρκεί οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» να μη χάνουν την ψυχραιμία τους και να προκαλούν τους κοινωνικούς θεσμούς, εξαρτημένους, μπαχαλάκηδες και λοιπούς. Πάντως, αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, μη διστάσετε να καλέσετε το 100. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί και ενημερώνουν.

Κάλεσε το 100,  www.kathimerini.gr

5.Η Γηραιά Ηπειρος είναι πάλι διχασμένη, κατακερματισμένη. Οι άνεμοι που πνέουν ευνοούν τον εθνικισμό, στον οποίο αναφέρεται με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος Τραμπ. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και, ασφαλώς, αφορά –πολλαπλώς– και την Ελλάδα. Το παραδοσιακό «ανήκουμε στη Δύση» ενδέχεται να γίνει πιο περίπλοκο, καθώς θα μπορεί κάποιος στο μέλλον να ρωτήσει «και ποια Δύση εννοείτε;».

Σε ποια Δύση ανήκουμε; www.kathimerini.gr

6.Εκτιμάται ότι «ένοχος» για τον κρατήρα είναι ένας μετεωρίτης με σύσταση κυρίως από σίδηρο, ο οποίος έπεσε στη Γροιλανδία και στη συνέχεια «θάφτηκε» κάτω από πάγο πάχους σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Είναι η πρώτη φορά που ένας κρατήρας οποιουδήποτε μεγέθους έχει βρεθεί κάτω από τους πάγους του πλανήτη μας. Η αρχική ανακάλυψη είχε γίνει το 2015 στην περιοχή του παγετώνα Hiawatha, αλλά χρειάσθηκαν τρία χρόνια εωσότου επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες μέσω εναέριου ραντάρ που «βλέπει» κάτω από τους πάγους.

Γροιλανδία: Ανακαλύφθηκε κρατήρας από μετεωρίτη μεγαλύτερος από την Αττική, www.protothema.gr

7.Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τεχνης Μαρίνα Γκόντα, η οποία μεταξύ των άλλων, γράφει για την έκθεση: «η πολιτική διάσταση των Αφαιρετικών έργων της Τέχνης εκφράζεται άλλοτε με την συμβολική χρήση σκοτεινών χρωμάτων, που δηλώνουν θλίψη, πόνο ή καταπίεση και άλλοτε ζωηρών, που εκφράζουν ψυχικό αναβρασμό και διέγερση συναισθημάτων. Έργα τα οποία δίνουν το δικαίωμα στην Εικαστική Τέχνη να συμπεριφέρεται χωρίς να εξηγεί, να είναι ακριβώς τόσο αφηρημένη, όσο τα γράμματα και οι ήχοι».

«Εικόνες χωρίς Ορίζοντα»: Μία μίνιμαλ έκθεση ζωγραφικής στο Trii Art Hub, www.protothema.gr

8.Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 40εκ. άνθρωποι ζουν ως Μοντέρνοι Σκλάβοι, 1 στους 4 είναι παιδιά. 25εκ άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σε καταναγκαστική εργασία, με τη βιομηχανία της μόδας να είναι δεύτερη. Στη χώρα μας 7.9 άνθρωποι ανά χίλια άτομα πληθυσμού ζουν σε συνθήκες δουλείας (Global Slavery Index, 2018).

Raise Your Voice: Το φεστιβάλ που λέει τέλος στην εμπορία των ανθρώπων, www.huffingtonpost.gr

9.Υπάρχουν στοιχεία ότι «ένοχες» για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και για άλλες μεταγενέστερες ανάλογες, είναι οι ηφαιστειακές εκρήξεις σε πυρήνες πάγου. Οι τελευταίοι αποτελούν πολύ χρήσιμο αρχαιολογικό εργαλείο. Και αυτό γιατί τα μόνιμα αποθέματα πάγου αναπτύσσονται σταδιακά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να ανακαλύψει αποθέματα από μια οποιαδήποτε χρονιά και να καταλάβει τι συνέβαινε τότε στην ατμόσφαιρα.

Η χειρότερη χρονιά στην Ιστορία της ανθρωπότητας ήταν επί Ιουστινιανού, www.huffingtonpost.gr

Να εξηγήσετε τη λειτουργία των ρηματικών προσώπων στις παρακάτω παραγράφους

1.Έχασα την ψυχραιμία μου, το ομολογώ. Όταν βρέθηκα μπροστά του, δεν σκέφτηκα ότι για την κατάστασή του φταίει το σύστημα, οι κοινωνικές ανισότητες και το υπαρξιακό κενό των καιρών μας. Δεν σκέφτηκα καν ότι εγώ ήθελα να μπω στο σπίτι μου, ενώ εκείνος κατά τα φαινόμενα ήταν άστεγος, αφού είχε απλώσει στην είσοδο της πολυκατοικίας ένα σωρό από αντικείμενα, σακούλες, σακίδια και τα εργαλεία της εξάρτησής του. Δίπλα του είχε ένα ολοκαίνουργιο ποδήλατο και, ενώ η παιδεία μου και ο ανθρωπισμός μου θα μου επέβαλλαν να θυμηθώ τον «Κλέφτη των ποδηλάτων» του Ντε Σίκα, εγώ το μόνο που σκέφτηκα ήταν ότι ήμουν κουρασμένος και ήθελα να μπω στο σπίτι μου. Το ξέρω, το ομολογώ. Είμαι ανάλγητος εγωιστής, δεν έχω κοινωνική συνείδηση.

Κάλεσε το 100,  www.kathimerini.gr

2.Αν όμως κάτι κάνει τις Μέρες Η΄ να ξεχωρίζουν είναι, κατά τη γνώμη μας, η άμεση και έντονη επαφή που έχει ο Γιώργος Σεφέρης με το μυστικό σε όλες τις εκφάνσεις του: σκέψεις, αναζητήσεις και οράματα. Ο συμβολικός κύκλος του μυστικού, όπως και οι υπόλοιποι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν με μεταφυσικό τρόπο στον παρόντα τόμο –επίσκεψη σε μοναστήρια, η έντονη αίσθηση μυσταγωγίας στους Δελφούς, η ονειρική συνάντησή του με τις Φαιδριάδες, η παράθεση του μουσείου μαγείας, η αναφορά του, για μια ακόμα φορά, στα τζιτζίκια, πρόδηλη παραπομπή στον ομώνυμο μύθο του Πλάτωνα από τον Φαίδρο, ακόμα και τα σχεδιάσματα για τα πλέον απόκρυφα από τα ποιήματά του–, αναδεικνύουν το άλλο πρόσωπο του ποιητή, ο οποίος, αναγιγνώσκοντας σοφά το τώρα, μαντεύει με ακρίβεια το μέλλον.

Τι φέρνουν στο φως οι Μέρες Η του Γιώργου Σεφέρη, 1961-1963 www.lifo.gr

3.Το συμπέρασμα: Αν θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα σε κάποιον, πρέπει πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν θέλουμε ν’ αλλάξουμε εμείς. Απλά θέλουμε ν’ αλλάξουν οι άλλοι! Όπως είπε αλλά και έδειξε ο Gandhi σ’ όλη του την ζωή: “Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!“

Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο! www.myseminars.com.cy

4.Ο ΟΗΕ έχει ήδη χαιρετίσει την επιτυχία του Πρωτοκόλλου, με βάση το οποίο απαγορεύθηκαν ή σταμάτησε σταδιακά η χρήση των χημικών που προκαλούν εξασθένιση του στρώματος του όζοντος, περιλαμβανομένων των χλωροφθορανθράκων (CFC) που χρησιμοποιούνταν ευρέως κάποτε στα ψυγεία και στα σπρέι, ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική έχει μειωθεί σε μέγεθος και βάθος από το 2000.

Έρευνα του ΟΗΕ: Το στρώμα του όζοντος ανακάμπτει κατά 1-3% ανά δεκαετία, www.protothema.gr

5.Το βρετανικό δίκτυο BBC ταξίδεψε στην Κένυα και μίλησε με τους ντόπιους για την περίεργη αυτή παράδοση, την οποία βέβαια η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει τελείως φυσιολογικά σαν ένα μέρος της κουλτούρας της. Ένας πατέρας που έχει αρραβωνιάσει την κόρη του όταν εκείνη ήταν τριών μηνών δηλώνει στην κάμερα του BBC: «Η κόρη δεν μπορεί να πάει κόντρα στην απόφασή μου γιατί εγώ ξέρω ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί μου».

Τα κορίτσια που αρραβωνιάζονται από την ημέρα που γεννιούνται, www.huffingtonpost.gr

6.Αν σας ρωτούσε κάποιος ποια είναι η χειρότερη χρονιά στην ανθρώπινη ιστορία, τι θα απαντούσατε; Το 1347 μ.Χ., με το ξέσπασμα της Μαύρης Πανώλης στην Ευρώπη είναι μια προφανής επιλογή. Όπως και οποιοδήποτε έτος μεταξύ του 1941 και του 1945, την περίοδο δηλαδή του Ολοκαυτώματος ή το 1918, όταν εμφανίστηκε η ισπανική γρίπη, σκοτώνοντας περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η χειρότερη χρονιά στην Ιστορία της ανθρωπότητας ήταν επί Ιουστινιανού, www.huffingtonpost.gr

7.Διαβάζοντας ένα βιβλίο ενός παλιού animator της Ντίσνεϊ, κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα από τα «χαμένα» καρτούν της συγκεκριμένης σειράς, κάτι που επιβεβαίωσε και το ίδιο το στούντιο. Ο χαρακτήρας του Οσβαλντ είχε δημιουργηθεί το 1927 από τον ίδιο τον Ουόλτ Ντίσνεϊ και τον Ουμπ Ιβερκς και ήταν ο πρώτος «ήρωας» του δημοφιλούς στούντιο που είχε τη δική του σειρά. Συνολικά δημιούργησαν 27 επεισόδια, ωστόσο στη συνέχεια η Universal Studios, μετά από διαμάχη, κατάφερε να κερδίσει τα δικαιώματά του.

Ταινία – θησαυρός της Disney βρέθηκε στην Ιαπωνία, www.huffingtonpost.gr


Μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.