Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Λυκείου: Σημεία στίξης – Ασκήσεις


Να προσδιορίσετε τον ρόλο των σχολιαστικών σημείων στίξης.

1.Ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός που αναμένεται να ονομαστεί «Ζορμπάς», είναι πιθανό ναδημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και η ιστοσελίδα «Severe Weather Europe». Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

«Ζορμπάς»: Το καιρικό φαινόμενο που απειλεί την Ελλάδα Cnn.gr

 

2.Ο αναλφαβητισμός διακρίνεται σε απόλυτο, γενικό ή οργανικό και σε λειτουργικό. Στην πρώτη περίπτωση, συναντάμε ολοκληρωτική άγνοια γραφής, ανάγνωσης και αρίθμησης. Στη δεύτερη, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός αναφέρεται σε μια απουσία κοινωνικών γνώσεων. Το άτομο αδυνατεί να διαχειριστεί τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία που υπάγεται. Ο όρος «υποεκπαίδευση» συγγενεύει ερμηνευτικά με τον λειτουργικό αναλφαβητισμό.

Αναλφαβητισμός: Ένα κληρονομικό πρόβλημα, the huffingtonpost.gr

 

3.Παρά την ευκολία πρόσβασης σε ειδήσεις, παρατηρείται ένα είδος κορεσμού σε αυτές έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι τηλεθεατές είναι περισσότερο μπερδεμένοι, χάνουν την κριτική τους ικανότητα και γίνονται πιο απαθείς – απλά δεν ενδιαφέρονται να κατανοήσουν και γίνονται πιο δεκτικοί σε κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας. Παρότι αναμένουμε να ακούσουμε τα ουσιώδη (ακόμα και ιεραρχώντας τα με βάση την τηλεθέαση), τα ΜΜΕ προβάλλουν αυτά που μας εξάπτουν.

Η ψυχολογική επίδραση των ΜΜΕ, kathimerini.gr

 

4.«Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο» είναι ένα project του animator Dino Sato που φέρνει κοντά δύο αρχαίους πολιτισμούς και ανιχνεύει κοινούς τόπους ενδιαφέροντος, όπως αυτοί αναδεικνύονται μέσα από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Τις προβολές έχει επιμεληθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων.

“Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο” – Μια απρόσμενη συνάντηση, businessnews.gr

 

5.Η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ζωντανεύει με αναγνώσεις ποιημάτων του στα ελληνικά και στα ιαπωνικά, με προβολές animation των φοιτητών του Musashino Art University που ασχολήθηκαν με τον Καβάφη κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013, 2016, 2017 και 2018, και με έκθεση σχεδίων και illustration εμπνευσμένων από το καβαφικό σύμπαν. Παράλληλα, το κοινό θα «ξεναγηθεί» στην ποίηση και τους ποιητές της Ιαπωνίας από τον κ. Στέλιο Παπαλεξανδρόπουλο, καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γνώστη της ιαπωνικής γλώσσας και κουλτούρας.

“Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο” – Μια απρόσμενη συνάντηση, businessnews.gr

 

6.«Το σκοτεινό μεσημέρι», «η Υδρα» και «ο αρχιερέας» του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, «Το όραμα του Δαυίδ» του Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και έργα προγενέστερων όπως του Θεόφιλου, του Γεώργιου Μπουζιάνη, του Μιχάλη Οικονόμου κ.ά., εκτίθενται στην Γκαλερί Image, (Λ. Αμαλίας 36), λίγο πριν μεταφερθούν στο Λονδίνο και δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams, στον καθιερωμένο πλέον ελληνικό κύκλο.

Η Γενιά του ’30 ταξιδεύει στο Λονδίνο, 4news.gr

 

7.Βρέθηκε τελικά ο νεκρός στην Αμφίπολη – ο μισός μέσα κι ο μισός έξω από τον τάφο. Φωτογραφίες του σκελετού δεν δόθηκαν, θα δοθεί όμως σκελετικό υλικό σε ειδικούς για περαιτέρω έρευνα. «Λατρευόταν ως ήρωας ο νεκρός της Αμφίπολης. Ήταν θνητός στον οποίο αποδόθηκαν τιμές προφανώς λόγω εξαίρετων πράξεων. Όλο το μνημείο μπορεί να ήταν και επισκέψιμο στην εποχή που κτίστηκε τουλάχιστον μέχρι την μαρμάρινη θύρα του νεκρικού θαλάμου. Συνεπώς, είχε ταφεί εκεί μια εξέχουσα προσωπικότητα» δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη.

Συλημένος ως το κόκαλο, enet.gr

 

8.Το πρόβλημα εντόπισαν ερευνητές της ΙΒΜ από τον Μάιο, σύμφωνα με το BBC, και συνεργάστηκαν σε απόλυτη μυστικότητα με τη Microsoft, για να το επιδιορθώσουν, προτού γίνει δημόσια γνωστό. Το κενό επηρέαζε τα Windows και τα πακέτα Office και επέτρεπε σε έναν πιθανό «επιδρομέα» να ελέγξει από απόσταση τον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη και να τον καθοδηγήσει να «κατεβάσει» κακόβουλο λογισμικό.

Windows: Έκλεισε χρόνιο κενό ασφαλείας, enet.gr

 

9.Τα γονίδια φαίνεται να επηρεάζουν ένα παιδί για το άν θα επιλέξει να συνεχίσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποιά πανεπιστημιακή σχολή θα διαλέξει, αν θα τα καταφέρει να εισαχθεί σε αυτήν και πόσο καλά θα τα πάει στη συνέχεια ως φοιτητής. Τόσο οι βαθμοί των μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις (A-level για τα βρετανικά πανεπιστήμια), όσο και κατόπιν των φοιτητών στις εξετάσεις στα μαθήματα του πανεπιστημίου, εν μέρει επηρεάζονται από το DNA του νέου.

Βρετανική έρευνα: Σημαντικά τα γονίδια για την εισαγωγή ενός μαθητή στο πανεπιστήμιο

 

10.Ενα κορίτσι μετράει τα… άνθη. Το δεύτερο από τα επτά παιδιά ενός ιρλανδικής καταγωγής αγρότη, η Georgia O’Keeffe, διέφερε εξαρχής από τα υπόλοιπα κορίτσια στην πόλη Sun Prairie του Ουισκόνσιν. Υπεύθυνη γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό ήταν η καλλιεργημένη μητέρα της, που δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρό της να γίνει γιατρός, αλλά παρέμενε πεπεισμένη πως οι γυναίκες είχαν δικαίωμα, αν όχι υποχρέωση, να φοιτήσουν στην ανώτερη εκπαίδευση. Συγχρόνως, o αριστοκράτης παππούς της George Totto, που εγκατέλειψε την Ουγγαρία για να μεταναστεύσει στην Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα, φαίνεται ότι μαζί με το όνομά του κληροδότησε στην εγγονή του τα γονίδια της ανεξαρτησίας και του ανήσυχου πνεύματος. Ετσι, από τα παιδικά χρόνια της στη φάρμα, η μικρή Georgia διατήρησε μόνο την αγάπη της για τη φύση και ιδιαίτερα για τα λουλούδια, τα οποία «πρωταγωνιστούν» σε δεκάδες έργα της, συνήθως μεγεθυμένα έτσι ώστε να διακρίνονται οι λεπτομέρειες στο εσωτερικό τους.

Ένα κορίτσι μετράει τα… άνθη, kathimerini.gr

 

11.O Νιλ Αρμστρονγκ πέταξε μόνος για πρώτη φορά αεροπλάνο, τον Αύγουστο του 1946, σε ηλικία 16 ετών, πριν καν αποκτήσει δίπλωμα αυτοκινήτου. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα πατούσε το πόδι του στο ερεβώδες σεληνιακό τοπίο κάνοντας εκείνο το περίφημο «τεράστιο άλμα». Στο ενδιάμεσο είχε προλάβει να ζήσει μια ζωή –και καριέρα– σχεδόν μυθική, την οποία αρνιόταν να καταγράψει σε οποιαδήποτε επίσημη βιογραφία μέχρι το 2005. Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός πως αργήσαμε τόσο πολύ να δούμε στον κινηματογράφο μια μεταφορά της ζωής και βέβαια του θρυλικού ταξιδιού του Αμερικανού κοσμοναύτη προς το φεγγάρι. «Ο Πρώτος Ανθρωπος» που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες έρχεται να συμπληρώσει το κενό και να μπει αυτόματα σε θέση φαβορί για τα φετινά Οσκαρ.

Ένας «γήινος» πιονέρος του Διαστήματος, kathimerini.gr

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.