Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά διαλέξεων: «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Η εδραίωση του Ελληνισμού στην Ανατολή από τον Μέγα Στρατηλάτη».

Β΄ μέρος

«ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ»

Ομιλήτρια

Δρ. ΠΟΤΙΤΣΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, Ιστορικός, ερευνήτρια του Ελληνιστικού πολιτισμού της Ανατολής.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2018 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα.
Διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Τα Ελληνιστικά βασίλεια και οι πολυάριθμες ελληνικές πόλεις που ιδρύθηκαν από τους Μακεδόνες στην Ασία και ανασκάφτηκαν από τις ξένες επίσημες αρχαιολογικές αποστολές στην Ανατολή.
– Αποδεικνύουν την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, την εξελλήνιση της Ανατολής και την ελληνική επιρροή στους πολιτισμούς και τέχνες των λαών της Ασίας πολλούς αιώνες μετά την αποχώρηση των Ελλήνων. Στοιχεία πολύ λίγο γνωστά με λεπτομέρειες στην Ελλάδα.
-Τα Ελληνιστικά Βασίλεια της Μ. Ανατολής, Σελευκιδών στην Συρία και Μεσοποταμία (“Μικρή Μακεδονία” κατά Στράβωνα) και Πτολεμαίων στην Αίγυπτο και Κυρηναϊκή.
-Τα Ελληνιστικά βασίλεια της Κ. Ασίας , Ελληνο-Βακτριανό και Ινδο-Ελληνικό.
-Ίδρυση ελληνικών πόλεων με Ιπποδάμειο σύστημα, ελληνικούς θεσμούς, ελληνική γλώσσα, ελληνικές τέχνες και ελληνικά σχολεία.
-Μεγάλοι οδικοί άξονες επικοινωνίας Ανατολής και Δύσης, άνθηση του διεθνούς εμπορίου (αργότερα Δρόμος του Μεταξιού), ανάγκη μίας lingua franca με διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας που έγινε οικουμενική και δίαυλος διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού.
-Εξελλήνιση λαών και επιρροή στις τέχνες της Ασίας, π.χ. η Ελληνο-Βουδιστική τέχνη Γανδάρα.
-Αναφορές στην Ελληνική Μυθολογία, έντονες στην περιοχή, για Διόνυσο, Ηρακλή, κ.λπ..
-Οικειοποίηση του Μ. Αλεξάνδρου από λαούς της Ασίας με επικά ποιήματα και θρύλους.
-Σημερινές μνήμες Αλεξάνδρου και ελληνικού πολιτισμού στην Ασία.
Δρ. Ποτίτσα Γρηγοράκου

 


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.