Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 18:00 ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Πολιτικό Μηχανικό και διδάκτορα ΕΜΠ,

Κώστα Ζάμπα με θέμα συζήτησης:«Αναδρομή στις αναστηλώσεις πέντε δεκαετιών: 1975-2016. Από το Ερέχθειο και τον Παρθενώνα μέχρι το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στη Σάμο».

Ένα ταξίδι στο χρόνο με πολλές εικόνες από αναστηλώσεις στην Ακρόπολη, την Ολυμπία, την Δήλο, τη Νεμέα, την Βεργίνα και αλλού, στο οποίο παρουσιάζονται για ένα κοινό όχι μόνο ειδικών, αλλά και με γενικότερα ενδιαφέροντα, τα διλήμματα, οι επιλογές, οι ιεραρχήσεις, τα οφέλη, οι κίνδυνοι και οι άνθρωποι των αναστηλώσεων.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Ζάμπα

Γεννημένος στην Αθήνα το 1952. Παντρεμένος με τη Βάντα Λυγούρα. Έχουν δυο παιδιά: την Ιφιγένεια και τον Γιώργο. Κύρια επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα αποκατάστασης των μνημείων:

  • Από το 1975 έως τον Σεπτέμβριο του 2000 απασχόληση στα έργα αποκαταστάσεως των μνημείων Ακροπόλεως: 1975-1978 μελέτη αποκαταστάσεως του Ερεχθείου και του Παρθενώνος
  • 1979-1985 υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός στο έργο αποκαταστάσεως του Ερεχθείου
  • 1986-1999 υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός στο έργο αποκαταστάσεως του Παρθενώνος,
  • 11/1999 έως 9/2000 Διευθυντής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης( ΥΣΜΑ).

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Europa Nostra. Εκπόνησε μελέτες και επέβλεψε αναστηλωτικές εργασίες σε αρχαία μνημεία. Ενδεικτικά αναφέρονται:Οι αρχαίοι ναοί του Διός στην Ολυμπία και του Διός στη Νεμέα, οι μακεδονικοί τάφοι στη Βεργίνα, την Πέλλα και τα Λευκάδια Ναούσης, τα αρχαία θέατρα στη Μήλο, τη Δήλο, τους Φιλίππους, τη Μαρώνεια και τα Γίτανα, οι αρχαίοι πύργοι στην Ικαρία, τα Αιγόσθενα, την Κέα και τη Νάξο, οι αρχαίες οχυρώσεις στη Νικόπολη, τη Νίσυρο, την Ελέα και την Κεφαλονιά, το Αρχοντικό στην Άργιλο, το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, εκπόνησε δομοστατικές μελέτες για την αποκατάσταση βυζαντινών μνημείων στο Άγιο Όρος, στο Όρος Σινά κ.α. και νεώτερων μνημείων, όπως το μαρμάρινο αέτωμα του κτηρίου της Βουλής και ο θριγκός του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ.α.

Κατά τα έτη 2007 και 2008 μελέτησε και επέβλεψε το έργο μεταφοράς των εκθεμάτων από το μουσείο του βράχου της Ακρόπολης στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Πολλές από τις μελέτες του δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές εκδόσεις. Δυο που αφορούν στον Παρθενώνα έχουν εκδοθεί σε αυτοτελείς τόμους από την ΕΣΜΑ: «Οι εκλεπτύνσεις των κιόνων του Παρθενώνος» και «Μελέτη δομικής αποκαταστάσεως της βόρειας όψης». Το βιβλίο «Τα έργα της ΕΣΜΑ στην Αθηναϊκή Ακρόπολη» γραμμένο από κοινού με τον Χαράλαμπο Μπούρα έχει εκδοθεί από το ΤΑΠΑ.

Συμμετείχε στις επιστημονικές επιτροπές έκδοσης των τιμητικών τόμων «Αρχιτέκτων» για τον Μανόλη Κορρέ και «Ήρως κτίστης» για τον Χαράλαμπο Μπούρα.

Λίγα λόγια για τον Νέο Κύκλο Συζητήσεων

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ.

Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, 210 3217810, www.ianos.gr


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.