1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, 5-6 Απριλίου, 2019

Σας προσκαλούμε στο 1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας A.Π.Θ. που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στις 5 και 6 Απριλίου του 2019. Στόχος του Συνεδρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ερευνητές να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την κλασική φιλολογία. Ως θέμα και τίτλος του Συνεδρίου ορίζεται ο εξής:

 

«Μορφές και Τρόποι της Επιθυμίας στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία»

Ως Επιθυμία, σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, ορίζεται η ψυχική τάση του ανθρώπου να αποκτήσει, να γνωρίσει, να ζήσει κάτι, η οποία αποτελεί συνδυασμό ενστίκτου και συνειδητής βούλησης. Ο άνθρωπος είναι δυνατόν να επιθυμήσει κάτι που είχε στο παρελθόν και δεν το έχει πλέον ή κάτι που δεν είχε ποτέ. Η επιθυμία ενός ανθρώπου μπορεί να είναι πραγματοποιήσιμη ή να παραμείνει για πάντα στη σφαίρα της φαντασίας του, παίρνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη μορφή του απωθημένου. Συχνά η έντονη επιθυμία παρουσιάζεται ως πάθος που, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το υποκείμενο που το βιώνει και τους γύρω του.

Με βάση τα παραπάνω, ποιες μορφές επιθυμίας μπορεί να εντοπίσει ένας σύγχρονος μελετητής σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας; Ήρωες και ηρωίδες συχνά καταλαμβάνονται από διαφόρων ειδών επιθυμίες (αντικειμένων, ερωτικές, εκδίκησης, περιπέτειας, πολέμου, ειρήνης κ.ά.). Πότε και με ποιον τρόπο οι επιθυμίες τους πραγματοποιούνται και μέχρι ποιον βαθμό ο ηρωικός κόσμος παρουσιάζεται ικανός να τιθασεύσει ανεξέλεγκτα πάθη και ορμές; Με ποιους εκφραστικούς τρόπους βλέπουμε να παρουσιάζονται οι επιθυμίες αυτές και πώς αυτοί διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και το είδος;

Καλούμε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο να υποβάλουν μια περίληψη (έως 300 λέξεις) του θέματος που επιθυμούν να αναπτύξουν στην εισήγησή τους μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου (απάντηση αποδοχής: 20 Δεκεμβρίου). Οι περιλήψεις οι οποίες θα γίνουν δεκτές πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

Κριτήρια

  • Να πραγματεύονται ικανοποιητικά ένα επιστημονικό θέμα το οποίο αφορά την αρχαία ελληνική ή λατινική γραμματεία και το οποίο εμπίπτει στη θεματική του Συνεδρίου.
  • Να αποτελούν συνοπτική περιγραφή ενός πρωτότυπου, αδημοσίευτου έργου που θα χαρακτηρίζεται από σαφήνεια όσον αφορά τον ερευνητικό στόχο καθώς και από αρτιότητα δομής και περιεχομένου.
  • Να συνοδεύονται από ενδεικτική βιβλιογραφία.
  • Να κατατεθούν σε ένα επώνυμο και ένα ανώνυμο αντίγραφο. Στα επώνυμα αντίγραφα των περιλήψεων θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πανεπιστημιακό ίδρυμα φοίτησης, ιδιότητα (μεταπτυχιακός φοιτητής/μεταπτυχιακή φοιτήτρια ή υποψήφιος-α διδάκτωρ), διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η διάρκεια των εισηγήσεων ορίζεται στα είκοσι λεπτά (20’), ενώ τις εισηγήσεις θα ακολουθεί σύντομη συζήτηση πέντε λεπτών (5’). Ως γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.

Για την υποβολή των περιλήψεων καθώς και για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε τους ενδιαφερομένους να επικοινωνούν με την Οργανωτική Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

       

Η Οργανωτική Επιτροπή


  • Ενημερωθείτε για όλα τα Συνέδρια

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.