1. Τι είναι το Δεσποτάτο της Ηπείρου;

Το Δεσποτάτο της Ηπείρου ήταν ένα από τα κράτη που προέκυψαν από την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την Δ΄ Σταυροφορία το 1204. Μαζί με την Αυτοκρατορία της Νίκαιας και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας θεωρούσε ότι είναι νόμιμη συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αρχικά περιελάμβανε τα εδάφη της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Γρήγορα επεκτάθηκε στα Ιόνια Νησιά καθώς και σε σημαντικά τμήματα της Αλβανίας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης (κυριαρχία από Ναύπακτο έως το Δυρράχιο).

Από τα μέσα του 13ου αιώνα άρχισε να συρρικνώνεται στα αρχικά του όρια, ενώ κατά διαστήματα υποτάχθηκε στους Σέρβους και στο κράτος της Νικαίας. Στα μέσα του 15ου αιώνα κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Έχοντας αρχικά ως έδρα την πόλη της Άρτας και αργότερα τα Ιωάννινα. Διοικήθηκε διαδοχικά από Βυζαντινούς, Σέρβους και Ιταλούς ηγεμόνες.

Η φεουδαλική υπόσταση του κράτους οδήγησε συχνά τους ηγέτες του σε μία σειρά συμμαχιών, επιγαμιών και συγκρούσεων, με Φράγκους, Ιταλούς, Βουλγάρους και Βυζαντινούς ηγεμόνες του κράτους της Νίκαιας καθώς και με Αλβανούς και Βλάχους φυλάρχους. Ωστόσο, οργανωτικά είχε και αρκετά βυζαντινά χαρακτηριστικά και σίγουρα συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας κοινής εθνικής ενότητας. Ο πιο σωστός όρος είναι «Κράτος της Ηπείρου». Το κράτος αυτό είναι και ανατολικό και δυτικοκεντρικό. Βρίσκεται δηλαδή και στην Ανατολή και στη Δύση γιατί υπάρχει και η Αδριατική Θάλασσα ενώ η Πίνδος αποτέλεσε για αυτό τη φυσική του οχυρότητα. Το κράτος συστήθηκε αρχικά με πρωτεύουσα την Άρτα.

Οι πρώτες μελέτες έγιναν τον 19ο αιώνα από τον Γεώργιο Αραβαντινό, τον Ιωάννη Ρωμανό και τον Αντώνιο Μιλιαράκη και λίγο αργότερα από τον William Miller.

Κατεβάστε ολόκληρο το αρχείο: Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ισοτρικό και Αρχαιολογικό: Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι (Δ’ Εξάμηνο) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΥΓΚΕΛΛΟΥ


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.