Σεμινάριο: Σχολικός Εκφοβισμός σε Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές

Επιστημονικό Σεμινάριο

Η λέξη εκφοβισμός ακούγεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας. Δυστυχώς, πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων μορφών εκφοβισμού που λαμβάνουν χώρα στη σχολική κοινότητα και όχι μόνο. Είναι εκφοβισμός όταν ένα παιδί καβγαδίζει με κάποιο άλλο ή όχι; Και γιατί κάποια παιδιά είναι πιο πιθανό να εκφοβίσουν τους συμμαθητές τους ή αντίθετα να δεχτούν πειράγματα, προσβολές ακόμα και χτυπήματα από αυτούς; Πώς οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και στον περιορισμό των δυσάρεστων συνεπειών του; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσει να απαντήσει η επιμόρφωση αυτή.

Τα δεδομένα και οι πληροφορίες που θα παρουσιαστούν είναι αποτέλεσμα πολυετών ερευνητικών προσπαθειών που έχουν γίνει στο διεθνή χώρο. Σκοπός είναι η θεωρία να συνδεθεί με την πράξη, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν στο τέλος του σεμιναρίου να διαμορφώσουν μερικές ιδέες για να δοκιμάσουν με τα παιδιά τους.

Στόχος Επιμόρφωσης

Ο αρχικός στόχος της επιμόρφωσης είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν την έννοια του εκφοβισμού και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις μορφές του. Η σωστή διάκριση του τι αποτελεί εκφοβισμό είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την απόφαση της παρέμβασης όσο και για το σχεδιασμό αυτής. Ένας άλλος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να κατανοήσουν τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία αλλά και στη διατήρηση των επεισοδίων του εκφοβισμού. Εφόσον δεχόμαστε ότι η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματική μπορούμε να αντιληφθούμε και τη σημασία της αναγνώρισης των παραγόντων κινδύνου.

Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, θα δοθεί σε ομάδες παιδιών που αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους της. Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν στοιχεία για τους μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού αλλά και με άλλες δυσκολίες που οδηγούν σε σχολική υποεπίδοση και σε δυσκολίες προσαρμογής. Επιπλέον, η επιμόρφωση αποσκοπεί στο να δώσει στους συμμετέχοντες πρακτικές ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν με τα παιδιά τους ή/και με τους μαθητές τους προκειμένου να περιορίσουν τα φαινόμενα του εκφοβισμού αλλά και να καλλιεργήσουν ένα κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας στη σχολική κοινότητα.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές αυτών των ειδικοτήτων που θέλουν να κατανοήσουν την έννοια του εκφοβισμού αλλά και να βρουν πρακτικές ιδέες για την αντιμετώπισή του μέσα στη σχολική κοινότητα. Επίσης, απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχολόγους και σε άλλες ειδικότητες που συνεργάζονται με παιδιά και αναζητούν πρακτικούς τρόπους για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και την κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη, γενικότερα. 

Τέλος, απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να μάθουν πώς μπορούν οι ίδιοι να υποστηρίξουν αλλά και να εκπαιδεύσουν κατάλληλα το παιδί τους που είτε έχει το ρόλο του παιδιού που εκφοβίζει είτε αυτού που δέχεται τον εκφοβισμό.

  • Ημερομηνία Διεξαγωγής

    24/11/2018

  • Ώρες Διεξαγωγής

    10.30-15.30

  • Ώρα Προσέλευσης

    10.00-10.30

  • Περισσότερες πληροφορίες

e-employ.gr


  • Ενημερωθείτε για όλα τα Σεμινάρια

 

  • Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook Φιλολογικός Ιστότοπος για να ενημερώνεστε για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.