Σημαντικές εκπαιδευτικές στιγμές μας, ένα διαρκές όμορφο παρόν!

” Πρωτέας” 2000 εκπαιδευτικά σενάρια από το Κ.Ε.Γ.

Αναρτήθηκαν για γενικευμένη χρήση στην κεντρική σελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (http://iep.edu.gr/)συγκεντρωτικοί πίνακες με εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα που συντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΡΩΤΕΑΣ που εκπόνησε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (http://iep.edu.gr/el/component/k2/519-proteas-2000-ekp-sen). Τα σενάρια αυτά αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν από ζεύγη εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις διαδικτυακές κοινότητες του ΚΕΓ για τρία χρόνια (2012-2015).

Δομή των Σεναρίων (” Πρωτέας” 2000 εκπαιδευτικά σενάρια από το Κ.Ε.Γ.):

Για κάθε σενάριο δίνονται στοιχεία ταυτότητας, χρήσιμες συνδέσεις και υποδείξεις για τη διδακτική αξιοποίησή τους. Για την αποτελεσματικότερη χρήση από τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν ξεχωριστοί πίνακες ανά μάθημα (αρχαία ελληνική γλώσσα, νεοελληνική γλώσσα, νεοελληνική λογοτεχνία) και τάξη (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου).

Ρόλος και σημασία των σεναρίων (” Πρωτέας” 2000 εκπαιδευτικά σενάρια από το Κ.Ε.Γ.):

Τα σενάρια του ΠΡΩΤΕΑ αξιοποιούν με ευρηματικό τρόπο ιστοσελίδες, ψηφιακά εργαλεία και ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων, κ.ά.) και βασίζονται στις νεότερες επιστημονικές γνώσεις περί γραμματισμών (literacies) και τις τελευταίες εξελίξεις της γλωσσοδιδακτικής .

Τρόποι Εφαρμογής:

Τα συγκεκριμένα σενάρια δεν προτείνονται αυτούσια για εφαρμογή, αλλά ως παραδείγματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε δεσμευτικότερα (χωρίς ή με αλλαγή κλίμακας), είτε πιο ελεύθερα, με ελεύθερους δηλαδή συνδυασμούς των μεταξύ τους στοιχείων. Σε κάθε εφαρμογή παρατίθενται αναλυτικά σχόλια και τεκμήρια από την εφαρμογή στην τάξη.

Σύνδεσμοι στο διαδίκτυο:

Όλα τα σενάρια είναι ελεύθερα προσβάσιμα στα εξής διαδικτυακά περιβάλλοντα του ΚΕΓ:


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.