ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ: Αστρονομικά Φαινόμενα αποδιδόμενα σε θεϊκές παρεμβάσεις

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ: Αστρονομικά Φαινόμενα αποδιδόμενα σε θεϊκές παρεμβάσεις».

Ομιλήτρια: Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΡΕΚΑ-ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Επίκουρος Καθηγήτρια του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η ομιλία εδόθη στο πλαίσιο της ημερίδας “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ 2018”.

Συντονιστής: Τάκης Θεοδοσίου.

Η ημερίδα έλαβε χώρα το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, στην αίθουσα “Ιωνία” του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Συνδιοργανώθηκε από τους φορείς ASTEROID DAY 30 JUNE, LOGOS-SLOVO Α-Ω και τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στην συγκεκριμένη παρουσίαση επισημαίνονται κάποια φυσικά φαινόμενα τα οποία περιγράφονται παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ιλιάδα και αποδίδονται, όπως ήταν φυσικό για την εποχή εκείνη, σε θεϊκές παρεμβάσεις. Άλλωστε «η παλαιά φυσική επιστήμη για όλους τους αρχαίους λαούς, ήταν κρυμμένη πίσω από μύθο και θεολογία» (Πλούταρχος, Περί των εν Πλαταιαίς Δαιδάλων, απόσπασμα 157). Πρόκειται για μία μερική ηλιακή έκλειψη που συνέβη την ημέρα θανάτου του Πατρόκλου και μια έντονη βροχή διαττόντων αστέρων, με μεγάλα μετέωρα που εκρήγνυνται στην ατμόσφαιρα, με μετεωρίτες που φτάνουν επί του εδάφους κ.α., και που όλα αυτά -ως θεϊκές παρεμβάσεις- προκαλούν τρόμο και ερωτηματικά στους μαχόμενους.

Το φαινόμενο υποδεικνύει την κοντινή διέλευση κάποιου κομήτη ή αστεροειδή από τον οποίο προέρχονται όλα αυτά τα μετέωρα. Και πράγματι η μυθολογία αναφέρει ότι κατά την άλωση της Τροίας, που συνέβη περίπου ένα μήνα μετά τα περιγραφόμενα συμβάντα της Ιλιάδας, εμφανίστηκε ένας κομήτης που ταυτίστηκε μυθολογικά με την Ηλέκτρα, μητέρα του Δάρδανου, ιδρυτή της Τροίας, η οποία με λυμένα τα μαλλιά της τριγύριζε στον ουρανό, θρηνώντας για το μεγάλο κακό. Θα μπορούσε άραγε να υπάρχει κάποια σύνδεση αυτής της αναφοράς με τα περιγραφόμενα φαινόμενα-θεϊκές παρεμβάσεις στην Ιλιάδα; Η παρούσα εργασία αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση της εργασίας με τίτλο “EXTREME PHYSICAL PHENOMENA DURING THE TROJAN WAR” που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Mediterranian Archaeology and Archaeometry, Vol. 16, n. 3, pp135-155 (Papamarinopoulos et al, 2016).


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.