Ασκήσεις (Τρόποι & μέσα πειθούς, σημεία στίξης)

Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Λυκείου: Ασκήσεις (Τρόποι & μέσα πειθούς, σημεία στίξης)

Ι. Στις παρακάτω παραγράφους να εντοπιστούν οι τρόποι και τα μέσα πειθούς.

Σύμφωνα με έρευνα της Wealth- X, η ημί-αυτόνομη περιοχή φιλοξενεί πλέον 10.000 ιδιώτες με πλούτο άνω των 30 εκατ. δολαρίων. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 31% σε σχέση με πέρυσι. Στη Νέα Υόρκη διαμένουν σχεδόν 9.000 ιδιώτες ανάλογου πλούτου, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί ακόμη μία ασιατική πόλη, το Τόκιο με 6.800 πλουσίους εισοδήματος άνω των 30 εκατ. δολαρίων. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Λος Άντζελες (5.300) και το Παρίσι (4.000), το οποίο και υποσκέλισε το Λονδίνο, που μένει στην έκτη θέση με 3.800 υπερ-πλουσίους. Ακολουθούν τρεις αμερικανικές πόλεις, το Σικάγο των αυτοκινητοβιομηχανιών, το Σαν Φρανσίσκο των τεχνολογικών κολοσσών και η Ουάσιγκτον- το κέντρο των αποφάσεων. Τη δεκάδα κλείνει η Οσάκα.

«Πού ζουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη;» naftemporiki.gr

Απάντηση: Επίκληση στη λογική με τεκμήρια(αποτελέσματα έρευνας)

Η Μεσόγειος είναι η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα στον κόσμο, με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμών ιχθύων που αλιεύονται πέρα από τη βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα καθιστά τα μεσογειακά θαλάσσια οικοσυστήματα μερικά από τα πιο απειλούμενα στον κόσμο.

«Η υπεραλίευση και η ρύπανση απειλούν τη Μεσόγειο» naftemporiki.gr

Απάντηση: Επίκληση στη λογική με τεκμήρια(αποτελέσματα έρευνας)

Από όλες τις ανθρώπινες απειλές για τη Μεσόγειο, η υπεραλίευση, η αλίευση με τράτα βυθού και η πλαστική ρύπανση είναι οι πιο καταστροφικές για τη δημοφιλέστερη θάλασσα του κόσμου. Περίπου 1.000 με 3.000 τόνοι πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάντιθ στην Ισπανία.Οι πυκνοκατοικημένες ακτές, η μεγάλη εισροή τουριστών και η αύξηση της κίνησης της ναυτιλίας ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών. Το πλαστικό αντιπροσωπεύει έως και το 95% των απορριμμάτων που συλλέγονται στις ακτές, την επιφάνεια του ωκεανού και τον βυθό, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

«Η υπεραλίευση και η ρύπανση απειλούν τη Μεσόγειο» naftemporiki.gr

Απάντηση: Επίκληση στη λογική με τεκμήρια(αποτελέσματα έρευνας, στατιστικά στοιχεία)

Η κατάργηση της διδασκαλίας τους είναι συμβολική. Εντάσσεται στη γενικότερη τάση αποψίλωσης της εκπαίδευσης από τις κλασικές αξίες. Μόνον και μόνον ο χαρακτηρισμός των ελληνικών και των λατινικών, των δύο κλασικών γλωσσών του πολιτισμού μας, ως νεκρών, δείχνει την αδιαφορία αλλά και τον φόβο των ιδεοληπτικών, ακαλλιέργητων διπλωματούχων πανεπιστημιακών της πολιτικής. Έσβησαν την «Αντιγόνη», διέγραψαν τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και τώρα καταργούν την, έστω προσχηματική, διδασκαλία των λατινικών.

Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πογκρόμ κατά των κλασικών, Καθημερινή

Απάντηση: Επίθεση στο ήθος του αντιπάλου

«Οι παρατηρήσεις μας συνιστούν απόδειξη επί της αρχής για την in vivo-αναγέννηση ενός πλήρως τρισδιάστατου ιστού όπως το δέρμα, όχι μεμονωμένων τύπων κυττάρων, όπως είχε επιδειχθεί προηγουμένως» λέει ο Χουάν Κάρλος Ιζπίσουα Μπελμόντε, καθηγητής του Salk και senior author του νέου paper, που δημοσιεύτηκε στο Nature στις 5 Σεπτεμβρίου του 2018. «Η γνώση αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη όχι μόνο για τη βελτίωση της θεραπείας δέρματος, αλλά και ως οδηγός σχετικά με in vivo στρατηγικές αναγέννησης σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως και κατά τη γήρανση, όπου η θεραπεία δέρματος εμποδίζεται».

«Επαναπρογραμματισμός» κυττάρων για τη μετατροπή τραυμάτων σε υγιές δέρμα», naftemporiki.gr

Απάντηση: Επίκληση στην αυθεντία

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πριν από λίγο στο Καρδιολογικό Συνέδριο της ESC 2018 που γίνεται στο Μόναχο και όπως αναφέρει ο Φυσιολόγος, Νευρολόγος James Ives MPsych (Hons), ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Epameinondas Fountas, επεσήμανε στην ομιλία του ότι «το 1/3 της ζωής μας κοιμόμαστε, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον αντίκτυπο αυτής της βιολογικής ανάγκης στο καρδιαγγειακό σύστημα».

Ο ύπνος 6-8 ώρες κάθε βράδυ είναι ωφέλιμος για την καρδιά, naftemporiki.gr

 

Απάντηση: Επίκληση στην αυθεντία

Την περασμένη άνοιξη η Αθήνα υποδέχθηκε τον ετήσιο θεσμό της «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου» της UNESCO, ανακοινώνοντας μια σειρά από πυκνές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο διάβασμα. Περίπου την ίδια εποχή, διάφορα παγκόσμια ερευνητικά κέντρα δημοσίευσαν μελέτες που θέλουν τον μέσο άνθρωπο της Γης να περνάει πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα μπροστά από τη μικροσκοπική οθόνη των smartphones. Ενώ η ψηφιακή εποχή ανθεί και οι συνήθειες του νου αλλάζουν αμετάκλητα, τι μέλλον άραγε επιφυλάσσεται για το βιβλίο; Μάλλον πολύ λιγότερο ζοφερό απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, και αυτό χάρη στις σύγχρονες βιβλιοθήκες του κόσμου, που με την ελκυστική τους αρχιτεκτονική, με πρωτότυπες ιδέες αλλά και την εξωστρέφεια προς τις νέες τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν την έννοια του χώρου του διαβάσματος και προσελκύουν χιλιάδες νέους αναγνώστες.

«Ξεφυλλίζοντας» εξωστρέφεια και νέες τεχνολογίες, Καθημερινή

 

Απάντηση: Επίκληση στη λογική (τεκμήρια, επιχειρήματα)

 

 

«Δεν θέλω ούτε χρειάζομαι η ίδια αυτά τα χρήματα και μου φαίνεται ότι αυτή (η δωρεά) είναι ίσως η καλύτερη χρήση που θα μπορούσα να κάνω γι” αυτά», δήλωσε στο BBC. Παρόλο που ήταν αυτή πρώτη, η οποία είχε ανακαλύψει τα πάλσαρ, το σχετικό βραβείο Νόμπελ του 1974 δεν δόθηκε σε αυτήν, κάτι που ανέκαθεν είχε θεωρηθεί αδικία. Αυτή ακριβώς η «μη συνειδητή μεροληψία» σε βάρος της, όπως είπε, είναι ένας βασικός λόγος που θέλει σήμερα να χρησιμοποιήσει το ποσό του βραβείου για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η αστροφυσικός Τζόσελιν Μπέρνελ νικήτρια του βραβείου Breakthrough 2018, tanea.gr

Απάντηση: Επίκληση στη λογική (επιχειρήματα)

Οι φωτογραφίες με τo Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας στις φλόγες, που έκαναν στην αρχή της εβδομάδας τον γύρο του κόσμου, μας τρόμαξαν. Η ολοσχερής καταστροφή των 20 και πλέον εκατομμυρίων αντικειμένων που ανήκαν στη συλλογή του προκάλεσε συγκίνηση. Κάθε μουσείο που χάνεται, κάθε αρχαιολογικός τόπος που καταστρέφεται, όπως συνέβη στην Παλμύρα, είναι πλήγμα στη συλλογική μνήμη του πλανήτη.

«Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες…», Καθημερινή

Απάντηση: Επίκληση στο συναίσθημα

Να σημειώσουμε πως η συζήτηση καθεαυτήν, το γεγονός ότι θεωρούμε «παράδοξο» να βλέπουμε τόσα πολλά βιβλία στα ξένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι ενδεικτικό της ελληνικής κατάστασης, η οποία πιστοποιείται και από τις έρευνες. «Το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο είναι ιδιαίτερα μικρό, κάτω από το 10%», δήλωσε ο εκδότης του Μεταίχμιου κ. Νώντας Παπαγεωργίου. Εκείνο «που δεν διαβάζει κανένα βιβλίο τον χρόνο ξεπερνά το 48%», είπε ο κ. Θάνος Ψυχογιός των ομώνυμων εκδόσεων (HuffPost Greece 5 & 6.9.2018).

«Παραμύθια για βιβλία,» Καθημερινή

 

Απάντηση: Επίκληση στη λογική(τεκμήρια)

Το μόνο θετικό που προκύπτει από τις πανευρωπαϊκές έρευνες αναγνωσιμότητας είναι πως οι Έλληνες μάλλον ντρέπονται που δεν διαβάζουν, γι’ αυτό δηλώνουν πρωταθλητές στην αγάπη τους για το βιβλίο. Στα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurostat τον περασμένο Απρίλιο, οι Έλληνες εμφανίζονται στην πρώτη πεντάδα φιλαναγνωσίας. Το 12% των συμπατριωτών μας δηλώνει ότι «το διάβασμα είναι η βασική τους ασχολία στον ελεύθερο χρόνο τους», πιο πάνω από τους Γερμανούς (10%) και πολύ μακριά από τους Γάλλους (3%). Εμφανιζόμαστε πέμπτοι σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χρόνο καθημερινού διαβάσματος: Ελλάδα 9 λεπτά (κατά μέσον όρο), Ολλανδία 6 λεπτά, Αυστρία 5, Γαλλία 2 λεπτά κ.λπ. (Eurostat, World Book Day, 23.4.2018).

«Παραμύθια για βιβλία» Καθημερινή

 

Απάντηση: Επίκληση στη λογική(τεκμήρια)

«Αυτό που βλέπω είναι τόσο δραματικό και διαφορετικό από τις αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Η καταγραφή έχει γίνει ένα κεντρικό κομμάτι της δουλειάς μου, που αντιπροσωπεύει την ομορφιά και τη θλίψη αυτών που χάνουμε. Περπατώ πάνω σε υφάλους που έχουν αποχρωματιστεί σαν να έχουν καταστραφεί από πόλεμο» αναφέρει η Anne de Carbuccia στο τρέιλερ της ταινίας που έχει υπότιτλο «Αυτά που έχουμε, αυτά που μπορεί να χάσουμε και αυτά που έχουμε ήδη χάσει ».

«One Ocean»: Ντοκιμαντέρ για τη ζημιά που προκαλεί στους ωκεανούς η ανθρώπινη δραστηριότητα, Καθημερινή

Απάντηση: Επίκληση στην αυθεντία

Φέτος θα εξυπηρετηθούν συνολικά 1.420 μαθητές, αριθμός αυξημένος κατά 15,4% συγκριτικά με πέρυσι, όπου μετακινήθηκαν 1.230 μαθητές και κατά 65,8% σε σύγκριση με τη σχολική χρονιά 2014- 15, όπου μετακινήθηκαν 856 μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας, φέτος υπάρχουν 82 προγραμματισμένα δρομολόγια, όταν το έτος 2014-2015 πραγματοποιήθηκαν 53. Δεν είναι όμως τα μοναδικά δωρεάν δρομολόγια στον Πειραιά καθώς χωρίς πληρωμή θα μεταφέρονται και φέτος σε δημοτικά κολυμβητήρια του Πειραιά εκατοντάδες μαθητές.

Φροντίδα για ασφαλή καθημερινή μεταφορά 1.420 μαθητών, tanea.gr

Απάντηση: Επίκληση στη λογική(τεκμήρια)

Τα έργα που συνθέτουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ενσωματώνουν τη σημασία της κοινότητας μέσα από τη συλλογική δημιουργία. Προάγουν πιο συνεργατικά δημιουργικά πρότυπα, με στοιχεία που διασώζονται από την ιστορία των πολιτισμών (παράδοση, ανώνυμη δημιουργία, αντιγραφική πρακτική), εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου και παρουσιάζονται εκ νέου στο παρόν, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Επιπροσθέτως, η Μπιενάλε επιδιώκει να δημιουργήσει μία πλατφόρμα για τη διάδοση της σύγχρονης σκέψης και έρευνας στα Δυτικά Βαλκάνια πάνω σε επίκαιρα ζητήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση σε λιγότερο γνωστές παρακαταθήκες γνώσης, σε έργα συλλογικά, ανώνυμα και μη κειμενικά, σε γυναίκες διανοητές, σε ανεξερεύνητες συλλογές και εγχειρήματα που διασυνδέουν μικρότερες σκηνές με ευρύτερες.

«Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων πάει στα Ιωάννινα», elculture.gr

Απάντηση: Επίκληση στη λογική(επιχειρήματα, τεκμήρια)

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πάρκο 210 στρεμμάτων, με περισσότερα από 1.400 δέντρα και 300.000 θάμνους, ένα ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα ένας χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ως σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Αποτελεί έναν φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο.

Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, iefimerida.gr

 

Απάντηση: Επίκληση στο συναίσθημα

 

ΙΙ. Να δικαιολογήσετε την χρήση των σημείων στίξης στους παρακάτω τίτλους άρθρων και στις παραγράφους που ακολουθούν:

  1. Ο Προμηθέας… Δεσμώτης μιας προβληματικής παράστασης 
  2. «One Ocean»: Ντοκιμαντέρ για τη ζημιά που προκαλεί στους ωκεανούς η ανθρώπινη δραστηριότητα 
  3. «Ξεφυλλίζοντας» εξωστρέφεια και νέες τεχνολογίες 
  4. Αστροναύτης που πάτησε στη Σελήνη εξομολογείται: «Δεν μου άρεσε καθόλου το ταξίδι!» 
  5. Κύπρος: Αρχαιολόγοι στα ίχνη της… πρώτης εγκληματικής οργάνωσης 
  6. Tι απέγινε το σουηδικό μοντέλο; 
  7. Παρά λίγο «έμφραγμα» για την Ιταλία, η οποία στην πρεμιέρα της στο UEFA Nations League αναδείχθηκε ισόπαλη, 1-1, με την Πολωνία στην Μπολόνια. 
  8. Το Ιδρυμα Ωνάση παρουσίασε «Οιδίποδα» στο Central Park της Νέας Υόρκης 
  9. Εμφανίζουν χαμηλές ανισότητες (εισοδηματικές και μεταξύ των δύο φύλων), διαθέτουν ισχυρό κοινωνικό κράτος, λειτουργικό σύστημα υγείας, ζηλευτό από αρκετές χώρες εκπαιδευτικό σύστημα και κερδίζουν πρωτιές στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Για τους έξω, οι σκανδιναβικές χώρες φαίνεται να τα έχουν όλα. Το μοντέλο που ακολούθησαν επί χρόνια οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της περιοχής έχει παινευτεί από πολλούς και έχει επιχειρηθεί (σπάνια με επιτυχία) να αντιγραφεί από άλλους τόσους. Μήπως όμως πεθαίνει;
  10. «Tι απέγινε το σουηδικό μοντέλο;»
  11. Μία επαναστατική τεχνική, η οποία θεραπεύει μεγάλα τραύματα μέσω «επαναπρογραμματισμού» των κυττάρων τους ώστε να μετατρέπονται σε υγιή κύτταρα δέρματος, ανέπτυξαν ερευνητές τουSalk Institute for Biological Studies. Η εν λόγω τεχνική βασίζεται στον «επαναπρογραμματισμό» των κυττάρων ώστε να μεταβαίνουν σε μια κατάσταση που παραπέμπει σε βλαστοκύτταρο και θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία/ επούλωση τραυμάτων στο δέρμα, για την αντιμετώπιση της γήρανσης και για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου του δέρματος.
  12. «Επαναπρογραμματισμός» κυττάρων για τη μετατροπή τραυμάτων σε υγιές δέρμα.
  13. Πρόκειται για τις αξίες του υπεύθυνου ελευθερόφρονος ανθρώπου που προβάλλονται σε κείμενα μείζονος μορφωτικής σημασίας, όπως ο Επιτάφιος και η Αντιγόνη. (Με την ευκαιρία ρωτάμε τον κ. Υπουργό: θα περιλαμβάνονται τα λαμπρά αυτά κείμενα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας του Λυκείου;)
  14. Στον τόπο μας συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη «υπόδικος» με τη σημασία του τελεσίδικα καταδικασμένου, αδιαφορώντας για το τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, έστω με την παραδοσιακή αργοπορία της. Συνηθίζουμε επίσης να ταυτίζουμε τον δικηγόρο με τον πελάτη του ακόμα και ιδεολογικά, και να του φορτώνουμε τα υπό διερεύνηση ανομήματα του ανθρώπου τον οποίο ανέλαβε να υπερασπίσει. Κατόπιν αυτού, το να μη βλέπουμε διαφορά ανάμεσα σε μια πρωτόδικη και σε μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ακόμα κι αν η μία είναι καταδικαστική και η άλλη αθωωτική (ή αντιστρόφως), μόνο περίεργο δεν είναι.
  15. Χρειαζόμαστε μερικά Τρίκαλα «για να βγούμε από την κρίση», είπε στον Guardian καθηγητής της πόλης, αλλά μοιάζει ακατόρθωτο σε μια Ελλάδα όπου τα Τρίκαλα (εκεί όπου δεν χρειάζεται να ξέρεις έναν πολιτικό για να γίνει κάτι, όπως έγραφε προ ημερών η βρετανική εφημερίδα) δεν είναι επ’ ουδενί ο κανόνας. Στην ψηφιακή πόλη όλα δουλεύουν ρολόι, όχι μόνο γιατί στην αίθουσα ελέγχου του δήμου αποτυπώνεται αναλυτικά η εικόνα όλων των δικτύων της. Αλλά και διότι παράλληλα με την εξέλιξη των πολλαπλών εγχειρημάτων καινοτομίας –ρομποτικά κιτ στους μαθητές, σπίτια που θα παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων…– έχει αλλάξει σταδιακά η στάση λειτουργών και πολιτών απέναντι στα προβλήματα και τη λύση τους. Έπειτα, σε ποια πόλη της Ελλάδας έχει πραγματικά εφαρμοστεί από το 2008 η καθολική απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους;

 

  1. Ζούμε σε μια χώρα που το ιστορικό παρελθόν της αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Με τη διαρκή –και επιδιωκόμενη– αύξηση της τουριστικής κίνησης, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μας δέχονται κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά, η πίεση ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Είμαστε σε θέση να τους προστατεύσουμε αποτελεσματικά; Αν κάποιος θελήσει να βάλει την γκράφιτι «υπογραφή» του στο μνημείο του Φιλοπάππου, αν ανάψει μια φωτιά τη νύχτα για να ζεσταθεί, μπορούμε να τον προλάβουμε;

  1. Ένα από τα παράδοξα που μεταφέρουν στις διηγήσεις τους οι Έλληνες που επισκέπτονται το εξωτερικό είναι η φιλαναγνωσία των άλλων. «Μπαίνεις στο τραμ και βλέπεις όλους με ένα βιβλίο ανοιχτό…», έλεγε κάποιος που πήγε πρόσφατα σε βορειοευρωπαϊκή χώρα. Το «όλοι» φυσικά είναι σχήμα λόγου, αλλά η αλήθεια είναι πως σε ένα λεωφορείο δυτικής πρωτεύουσας βλέπει κάποιος περισσότερα βιβλία απ’ όσα θα δει στα λεωφορεία όλης της Αθήνας.

  1. Πολλές απορίες παραμένουν αναπάντητες σχετικά με το πότε παρουσιάστηκε ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στην αρχαία Αθήνα, αν ήταν η πρώτη ή η δεύτερη τραγωδία της τριλογίας, πώς εξελίσσονταν και πώς κατέληγε ο μύθος της τιμωρίας του ημίθεου Προμηθέα, που, «κλέβοντας» και προσφέροντας τη φωτιά στους ανθρώπους, προκάλεσε την οργή και την ανοικτίρμονα τιμωρία του Δία. Ακόμα κι έτσι, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» αποτελεί σήμερα για μας έναν ανεκτίμητο θησαυρό: παρέχει το, κατά Δημήτρη Δημητριάδη, απόλυτο της θεατρικής γραφής, που «αποστρέφεται κάθε μορφής σχετικότητα, γίνεται επιλήσμων των πρακτικών δυνατοτήτων του ανθρώπου και καταλαμβάνεται από το θρασύ πάθος να υποκαταστήσει εκ βάθρων το Σύμπαν»

 


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.