Του Δημήτρη Περβολιανάκη

Anno Domini 2018 που βγήκαμε (λέμε τώρα) από το memorandum, ένας veteranus sui generis homo sapiens υπουργός με αμφιλεγόμενο curriculum vitae και προβληματική πολιτική agenda, το alter ego ενός πρωθυπουργού χωρίς κανένα curriculum vitae αλλά με πολλές επισκέψεις σε τουριστικές villas, λειτουργώντας ως provocator και όχι ως pastor, φέρνει ante portas – ex officio και grosso modo – μια incognito προετοιμασμένη μεταρρύθμιση που αποτελεί a priori casus belli για τους εκπαιδευτικούς που αγαπούν τις κλασικές σπουδές, συναισθάνονται το pro bono et patria καθήκον τους και έχουν γίνει turbo μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες.

Ενώ η Εκπαίδευση θα έπρεπε να υπηρετεί τα υψηλά ιδανικά του «citius, altius, fortius», το συνολικό corpus του νομοσχεδίου θα δικαιώσει a posteriori και de facto το «dura lex sed lex» και σαφώς θα προκαλέσει πολιτικό susurro, εκπαιδευτικό confusio, παιδαγωγική miseria και… την επαγγελματική libido χιλιάδων φιλολόγων. Η directiva του υπουργού, ένα υποτιθέμενο magnum opus, φέρνει de iure ένα νέο modus vivendi, ένα νέο status quo για τις sine qua non κλασικές σπουδές που αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν σε terra incognita και θα αναφωνήσουν «Ave, Caesar, morituri te salutant».

Quo vadis υπουργέ μου; Errare humanum est, γι’ αυτό carpe diem και vice versa. Άκου την altera pars και τήρησε το «cogito, ergo sum». Αντί να στείλεις τα Λατινικά για fundo και in memoriam, αντί να τα μετατρέψεις σε μάθημα retro, αντί να βλάψεις την εκπαιδευτική μας cultura και να έρθεις contra στους εκπαιδευτικούς, θα ήταν προτιμότερο να βάλεις μια regula στο album των ιδεοληψιών σου, να αναγνωρίσεις de profundis το mea culpa και bona fide να συνάψεις ένα moratorium με τους εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται ακολουθώντας ad verbum το «dum spiro, spero» (που είναι και το normal).

Διαφορετικά σε βλέπω να γίνεσαι persona non grata και να υπογράφεις το requiem της πολιτικής σου καριέρας πριν τις εκλογές terminus ante quem ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, διότι alea jacta est. Ad hoc καλό θα ήταν να λάβεις σοβαρά υπόψη σου το veto των φιλολόγων που δεν θα σε ξεχάσουν στην κάλπη, καθότι scripta manent.

Όταν έρθει η ώρα, δεν θα ακούσεις a capella ούτε το Ave Maria ούτε το Ave Caesar, η επίδειξη του υπουργικού imperium δεν θα έχει αποτέλεσμα, το νομοσχέδιο θα μείνει tabula rasa, η κοινωνία θα βάλει freno στις επιδιώξεις σου etc (et cetera)…

P.S. (Post Scriptum): Η πρόβλεψη ότι στις επόμενες εκλογές οι φιλόλογοι θα εξέρχονται των εκλογικών κέντρων αναφωνώντας «veni, vidi, vici» κρίνεται ως πιθανή.

Αυτά! Για να μη μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι σήμερα δεν μιλάμε λατινικά…


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.