Η πρώτη υπόθεση που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και τελεσιδίκησε, καταγγελλομένων αυθαιρεσιών σε κρίσεις υποψηφίων διευθυντών είναι του ΠΥΣΠΕ Γ Αθήνας του 2011. Σήμερα έφτασε στο τέλος της μετά από 7 χρόνια. Μηνυτής και πολιτική αγωγή είναι ο δάσκαλος κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος. Η προσφυγή αφορούσε τη βαθμολογία του στη συνέντευξη ως υποψηφίου διευθυντή σχολείων πρωτοβάθμιας ενώπιον των μελών του ΠΥΣΠΕ (συμβουλίου επιλογής) που με άριστα το 15 βαθμολογήθηκε κατά μέσο όρο με 13,14.
Κατείχε πολύ υψηλή θέση στον πίνακα υποψηφιοτήτων λόγω πολλών μορίων στα αντικειμενικά κριτήρια (21,65).

Η τότε Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόεδρος του συμβουλίου επιλογής διευθυντών σχολείων πρωτοβάθμιας τιμωρήθηκε πρωτοδίκως με την απόφαση 25495/2016 του Πρωτοδικείου Αθηνών για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση (για τις κρίσεις διευθυντών του 2011) με 18μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός έτους. Eπίσης υποχρεώθηκε να καταβάλλει 200 ευρώ για έξοδα δικαστηρίου.

Το τριμελές εφετείο Αθηνών με την απόφαση (Α991/2017), μείωσε την ποινή σε εννέα μήνες με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται η καταβολή των δικαστικών εξόδων ύψους 600 ευρώ.

Το αίτημα αναίρεσης που είχε υποβάλει η πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ εκδικάστηκε στο Ζ Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου στις 10/01/2018 και απορρίφθηκε.  Η απορριπτική απόφαση αυτή (637/2018) του Αρείου Πάγου είναι πλέον οριστική και έχει δημοσιοποιηθεί στη σελίδα του.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σε ισχύ η απόφαση του τριμελούς εφετείου Αθήνας (Α991/2017) για την εννέα μηνών φυλάκιση. Η απόφαση αυτή είναι σπουδαίο πρόκριμα όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι και βέβαια εξαιρετικής σημασίας για όλους όσους προσέφυγαν ή θα προσφύγουν στα ποινικά/αστικά δικαστήρια το επόμενο διάστημα για τις κρίσεις διευθυντών σχολείων.

Η προθεσμία για κατάθεση μηνύσεων και αγωγών είναι πενταετής. Ενώ η προσφυγή στα αστικά δικαστήρια κατά του δημοσίου με αγωγή για αποζημίωση είναι διετής.

 

 


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.