Σεμινάριο

Σεμινάριο: Η Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα και Σεμινάριο µε θέμα τη «Διαχείριση Καταστροφών σε Πολιτιστικά Ιδρύματα».

Στόχος της διοργάνωσης είναι να καλυφθεί το κενό στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων της Κρήτης γύρω από ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης καταστροφών  ̶ ανθρωπογενούς ή φυσικής προέλευσης ̶ , που ενδέχεται να απειλήσουν την ασφάλεια ανθρώπων, συλλογών και εγκαταστάσεων των Ιδρυμάτων. Επίσης να αναδείξει τη σημασία που έχει η ύπαρξη Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστροφών και ο τρόπος συγγραφής και προετοιμασίας του.

Η Ημερίδα
Στην Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, και ώρα 5.00 μ.μ., στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (Αίθουσα Καστελλάκη), θα μιλήσουν οι:
  • Γιάννης Τζανοκωστάκης, Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης,
  • Εμμανουήλ Δαμουλάκης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου,
  • Πέτρος Κατσαφάδος, Αναπληρωτής καθηγητής Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,
  • Μαρία Κανακίδου, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας/Διευθύντρια Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ),
  • Χαράλαμπος Φασουλάς, Δρ Γεωλογίας/ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης/Υπεύθυνος Τμ. Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ.,
  • Μαρία Λυρατζή, Χημικός/Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων/MSc Μουσειολογίας
  • και η Αμερικανίδα Susan Duhl, Art Conservator/Collections Consultant/Μέλος του AIC (American Institute For Conservation of Historic and Artistic Works) και του NHR (National Heritage Responders).
  • Το Σεμινάριο

Οι κυρίες Susan Duhl και Μαρία Λυρατζή θα είναι επιστημονικά υπεύθυνες και διδάσκουσες στο Σεμινάριο. Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2018. Το Σεμινάριο θα αφορά στην ενημέρωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες που απαιτούνται για την επιτυχή διαχείριση των ενδεχόμενων καταστροφών μέσω της εφαρμογής συντονισμένων στρατηγικών και πρωτόκολλων.

Γλώσσες διεξαγωγής Σεμιναρίου

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αγγλική και ελληνική γλώσσα και απευθύνεται σε υπευθύνους και εργαζομένους σε πολιτιστικούς φορείς (συντηρητές, βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους, αρχαιολόγους, μουσειολόγους, πολιτιστικούς διαχειριστές κ.ά.).

Διδακτικές ενότητες Σεμιναρίου

Οι διδακτικές ενότητες του σεμιναρίου είναι τέσσερις (4) και καλύπτουν θέματα όπως την ανασκόπηση σημαντικών καταστροφών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τη γέννηση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστροφών, τα στάδια του Σχεδίου: Προετοιμασία, Αναγνώριση & Εκτίμηση Κινδύνων σε κτηριακά συγκροτήματα και συλλογές, Ανάληψη Προληπτικών Μέτρων, Διαδικασίες Αντίδρασης σε περίπτωση καταστροφής αλλά και αυτές της Διάσωσης & Σταθεροποίησης αν δεν αποφευχθεί το καταστροφικό συμβάν.

Επίσης, εξετάζονται περιπτώσεις πλημμύρας, φωτιάς και σεισμού. Οι  συμμετέχοντες  θα  εκπαιδευτούν  ακόμα  σε  προσομοίωση πλημμύρας με στόχο τη διάσωση, σταθεροποίηση και συσκευασία πληγέντων αντικειμένων. Τέλος, θα εξεταστούν ζητήματα υγείας και ασφάλειας αλλά και καλές πρακτικές εκπαίδευσης στη διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα βρείτε εδώ.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και θα γίνεται με αίτηση συμμετοχής. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2018 και θα δοθεί σειρά προτεραιότητας.

Κατεβάστε την αίτηση από εδώ και στείλτε τη συμπληρωμένη στο [email protected]

Πληροφορίες στο 2810 741689.


  • Ενημερωθείτε για όλα τα Σεμινάρια

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.