Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το τεκμηριογράφημα (ντοκυμανταίρ) «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΩΡΕΙΘΥΙΑΣ».

Mε την κα ΕΛΕΝΗ-ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ, Φιλόλογο, Συγγραφέα.

Όταν ο Βορέας, ο θεός των βορείων ανέμων, απήγαγε την Ωρείθυια, την θυγατέρα του Ερεχθέως…
Ποιά ήταν η Ωρείθυια; Τι μας αναφέρουν η “Ωγυγία”, οι Ορφικοί Ύμνοι, τα λεξικά, η Μυθολογία και ο Πλάτων γι’ αυτήν;
Αφιέρωμα σε μια μορφή που χάθηκε από την Ελλάδα (ως όνομα που αποδίδεται σε γυναίκες), αλλά που επιβιώνει σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο ως “Oreithyia”!

Η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2018, στα μέρη:
– Αγία Φωτεινή Ιλισσού,
– Θέση Πηγής Καλλιρρόης,
– Γέφυρα Ιλισσού ποταμού.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑΣ

Η Ελένη-Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Διδάσκει Αρχαία Ελληνικά, Ελληνική Φιλοσοφία και Ελληνική Μυθολογία σε παίδες και ενήλικες, εδώ και 10 συναπτά έτη. Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 5-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού περιεχομένου για περιοδικά και εφημερίδες. Έχει παραθέσει διαλέξεις περί Ετυμολογίας, Μυθολογίας και Φιλοσοφίας σε πολιτιστικούς χώρους , δημοτικά σχολεία, ημερίδες και συνέδρια.


Εικόνα τίτλων παρουσίασης: «Η αρπαγή της Ωρειθυίας» (1730)
Ελαιογραφία σε καμβά του Ιταλού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Francesco Solimena (1657-1747)
Walters Art Museum, Βαλτιμόρη, Η.Π.Α.


Δείτε το  video στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ο μύθος του Βορέου και της Ωρειθυίας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.