Γλωσσικά υποθέματα: Παρασκευή και 13 ή  paraskavedekatriaphobia

Γλωσσικά υποθέματα: Παρασκευή και 13 ή paraskavedekatriaphobia

Η ημέρα της απόλυτης κακοτυχίας.

Ένας μήνας έχει Παρασκευή & 13, ότανξεκινά με πρώτη μέρα την Κυριακή.
Η ταύτιση τής Παρασκευής με τον αριθμό 13 άρχισε στις αρχές του 19ου αι.

Δεισιδαιμονική πίστη που θεωρεί την Παρασκευή κακότυχη -δυσοίωνη ημέρα για πολλές εργασίες και δραστηριότητες, όπως γέννηση, γάμος, έναρξη νέας δουλειάς, ξεκίνημα πλοίου για νέο ταξίδι, μετακόμιση, κ.α.

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΝΑΪΤΩΝ
Παρασκευή και 13 του 1307, ο Πάπας Κλήμης ο Ε’, σε συνεννόηση με τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο Δ’, εκδίδει διάταγμα σύλληψης του μυστικού θρησκευτικού τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. (Προφανώς ο βασιλιάς εποφθαλμιούσε τα πλούτη τους).

Μέσα στις φλόγες, ο άλλοτε πανίσχυρος Μάγιστρος Μολέ καταράστηκε τον βασιλιά Φίλιππο Δ’ και τον Πάπα Κλήμη Ε’ να τον ακολουθήσουν σύντομα στον θάνατο.
Λίγο αργότερα, ο Κλήμης Ε’ θα πέθαινε, και μετά θα ερχόταν η σειρά του Γκιγιώμ ντε Νογκαρέ, που αναμφίβολα δηλητηριάστηκε.

Ο Φίλιππος Δ’ πεθαίνει λίγους μήνες αργότερα, σε κυνηγετικό ατύχημα.

Ιστορική ατυχία ή εκπλήρωση της κατάρας των Ναϊτών; Το γένος των Βαλουά θα εξαφανιστεί επίσης μαζί με τους τρεις αδελφούς που θα βασιλέψουν διαδοχικά χωρίς απογόνους·

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Η Σταύρωση του Ιησού συνέβη Παρασκευή.
Η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ ημέρα Παρασκευή.
Σε Αμερική & Αγγλία, Παρασκευή απαγχόνιζαν τους θανατοποινίτες,
γι αυτό την ονόμαζαν “Ημέρα του Κρεμασμένου”.

Το 1907, πάντως, ο εκκεντρικός χρηματιστής Tomas Lawson δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “Παρασκευή και 13”. Το βιβλίο έσπασε τα ταμεία και το 1916 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη διαψεύδοντας την πρόληψη, αφού ο τίτλος έφερε μεγάλη επιτυχία στο Χόλυγουντ.


Ελένη Μουτάφη
Η Ελένη Μουτάφη είναι φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά

Η Ελένη Μουτάφη είναι φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.