Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την συνέντευξη «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ.

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΟΪΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ».

Με τον κον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡ. ΓΙΑΡΕΝΗ, Δρ. Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου,
Στρατιωτικό Εισαγγελέα και Συγγραφέα.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή των Φρυκτωριών και της Αρσινόης Δεληγιάννη «Φιλοσοφικές αναζητήσεις» και μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης Radio1d στις 15 Μαΐου 2018.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥ

Ο συγγραφέας Ευγένιος Αρ. Γιαρένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1994 συμμετείχε σε εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα που ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέως στο Ναυτοδικείο Πειραιώς. Από το 2008 είναι Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στους κανόνες δικαίου του πολέμου στην αρχαία Ελλάδα και τις αντιλήψεις γενικότερα των αρχαίων Ελλήνων για τον πόλεμο και τις συνέπειές του στις ανθρώπινες κοινωνίες και ιδίως στο ήθος των ανθρώπων. Διετέλεσε καθηγητής Στρατιωτικού Ποινικού Δικαίου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σε άλλες σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει συγγράψει πολλά νομικά και ιστορικά έργα, δοκίμια και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά και στρατιωτικά περιοδικά.

– Το πρώτο βιβλίο γενικότερου ενδιαφέροντος που εξέδωσε, είναι το έργο του «Οι Έλληνες και ο Πόλεμος» (εκδόσεις Ενάλιος, 2012), το οποίο αποτελεί μία ιστορική μελέτη με φιλοσοφικές προεκτάσεις γύρω από τα ζητήματα του τρόπου πολέμου και αντιμετώπισης του πολέμου στην Ελλάδα των κλασσικών ιδίως χρόνων.
– Ακολούθησε το βιβλίο του «Ο Δρόμος είσαι Εσύ – Ένα ταξίδι στα μονοπάτια της συνείδησης και της αυτογνωσίας», που αποτέλεσε το πρώτο έργο του εσωτερικής φιλοσοφίας (εκδόσεις Ενάλιος, 2014).
– Το 2015 ακολούθησε, πάλι απ’ τις εκδόσεις “Ενάλιος”, το βιβλίο «Κατανοώντας το Τάο Τε Τσίνγκ του Λάο Τσέ», το οποίο πήγασε από την αγάπη του για την αρχαία κινέζικη φιλοσοφική σκέψη και πρακτική, η οποία μαζί με την αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη και δημιουργία, αποτελούν κατά τη γνώμη του δύο από τους πυλώνες στήριξης όλων των προσπαθειών του ανθρώπου για πνευματική ανέλιξη, ισορροπία και τελικά ευδαιμονία.
– Το 2016 εκδόθηκαν από τις εκδόσεις “Πύρινος Κόσμος” δύο ακόμη έργα του. Πρόκειται για το βιβλίο «Η Δύναμη του Μεγάλου Νου – Κείμενα από το Τετράδιο του Διδασκάλου», που περιέχει δώδεκα κείμενά του τα οποία ακολουθούνται από δώδεκα «διδακτικές» ιστορίες της Ανατολής, και το βιβλίο «Αβαντούτα Γκιτά – Το Τραγούδι της Ελεύθερης Ψυχής», που αποτελεί απόδοση στα ελληνικά ενός σπουδαίου έργου της μη-δυαδικής ινδικής φιλοσοφικής παράδοσης (Advaita Vedanta), με εκτενή δική του εισαγωγή, σχόλια και επίμετρο.

Είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την Μαρία Παπαθεοδώρου. Από τον πρώτο γάμο του έχει δύο κόρες, την Μυρτώ και την Μαρίνα Γιαρένη.
Θεωρεί ότι μία «θεραπευτική των παθών» διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε έναν ευδαιμονικό τρόπο ζωής, είναι δυνατόν να λάβει χώρα εντός του κάθε ανθρώπου μέσω της αληθινής τέχνης και της φιλοσοφικής επιλογής ενός τρόπου ζωής αληθινά πνευματικού, που σημαίνει απλού και φυσικού, γεμάτου από χαρά και αγάπη και απαλλαγμένου από άκαρπες επιδιώξεις, πάθη και προσκολλήσεις.
Αγαπημένη φράση του: «δια της απλότητας στην πληρότητα».


Ευχαριστούμε τον ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης Radio1d για την συνεργασία του.

Ακούστε την εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο

Φιλοσοφία της Ευδαιμονίας. Αρχαιοελληνική και ταοϊστική προσέγγιση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.