Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία της κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΓΟΓΓΑΚΗ, Επίκουρης Καθηγήτριας “Εισαγωγής στη Φιλοσοφία και Φιλοσοφίας του Αθλητισμού” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

με θέμα: «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΩΜΑ: ΞΕΝΟΦΑΝΗΣ Ο ΚΟΛΟΦΩΝΙΟΣ».

Η παρούσα διάλεξη αποτελεί επιστημονική εισήγηση στο πλαίσιο του 4ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι: Ο Άνθρωπος, η Κοινωνία και ο Κόσμος», το οποίο έλαβε χώρα στο Κεντρικό Κτήριο του Ε.Κ.Π.Α., Αμφιθέατρο “Άλκης Αργυριάδης”, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2018.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την “Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας” και την “Ένωση Ελλήνων Φυσικών”, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και του Τομέα Φιλοσοφίας.

Η ομιλία που αναρτούμε σήμερα κινηματογραφήθηκε στις 16 Ιουνίου 2018, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στην Αθήνα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ο Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος (570 – 475 π.Χ.), προσωκρατικός φιλόσοφος της Ελεατικής σχολής, αντιμετώπισε τη ζωή με κριτικό πνεύμα, επικρίνοντας με την ιδιαίτερη σατυρική του φλέβα όποιες αξίες της εποχής του θεωρούσε ξεπερασμένες. Ρηξικέλευθος και καινοτόμος, εναντιώνεται στην ανθρωπομορφική παράσταση των θεών, υποστηρίζοντας την πνευματικότητα του ανωτάτου Όντος, που μόνο με την πνευματική του δύναμη τραντάζει το σύμπαν.

Ο Ξενοφάνης επισημαίνει την ανωτερότητα των πνευματικών αξιών εν συγκρίσει προς τις σωματικές επιδόσεις και την αθλητική προσφορά. Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη αξία στον άνθρωπο είναι ο νους και όχι το σώμα, και εκφράζει απερίφραστα την προτίμησή του στην πνευματική δύναμη, ειρωνευόμενος τους Έλληνες που δίνουν στη σωματική ρώμη υπερβολική σημασία. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τον Ξενοφάνη η αθλητική νίκη οφείλεται απλά στην ταχύτητα των ποδιών και δεν επιδρά στην πνευματική ζωή της πόλης, ενώ, αντίθετα, εκείνος που επηρεάζει τις ηθικές αξίες της κοινωνίας είναι αυτός που παράγει διανοήματα και ενδιαφέρεται για το κοινό καλό.
Προφανώς ο Ξενοφάνης νοιώθει να αδικείται, και αντιδρά για την μεγάλη αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην πραγματική προσφορά των αθλητών και τις μεγάλες τιμές που της αποδίδει το κοινωνικό σύνολο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αργότερα ο Ευριπίδης θα επηρεαστεί από τις ιδέες αυτές του Ξενοφάνη, ενώ και ο Ισοκράτης, καθώς και άλλοι σοφοί και διανοούμενοι, θα επαναλάβουν την ίδια ιδέα, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη πνευματική αξία είναι η σωφροσύνη και η απ’ αυτήν προκύπτουσα ωφέλεια.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Η Κωνσταντίνα Γογγάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και Φιλοσοφία του Αθλητισμού.

Βασικές Σπουδές: ΤΕΦΑΑ και Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Αθηνών. Επίσης, έχει σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.
Είναι δύο φορές Υπότροφος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Københavns Universitet, στο Danmarks Højskole for Legemsøvelser (Φιλοσοφία του αθλητισμού) και στο Humanistiske Fakultet, Institute for Nygraesk og Balkanistik (Ευρωπαϊκή λογοτεχνία).
Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών (Φιλοσοφία και Δραματική Ποίηση), και στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου της Κοπεγχάγης (Σημειολογία των μύθων), και στο Τμήμα Νορβηγικής Φιλολογίας (Συγκριτική λογοτεχνία).
Από το 1999 είναι εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ του Παν/μίου Αθηνών.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Οι αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τον αθλητισμό”, εκδ. Τυπωθήτω-Γ. Δαρδανός, Αθήνα 2003, και “Το ολυμπιακό ιδεώδες. Παγκόσμια κρίση και προοπτικές”, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2013.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο
Η μεγαλύτερη αρετή του ανθρώπου είναι η σοφία και όχι το σώμα: Ξενοφάνης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.