Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την διάλεξη: “ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ. ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΓΑΙΑ “.

Αναλύει και τεκμηριώνει ο κος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΓΟΝΙΔΕΛΛΗΣ, συγγραφέας, ερευνητής, τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η παρούσα διάλεξη είναι η δεύτερη από έναν κύκλο τριών διαλέξεων για την «Κοσμογονία – Δημιουργία του κόσμου κατά τους αρχαίους Έλληνες», στις οποίες εξετάζεται το “ποιός”,”πῶς”, “πότε” και “γιατί” δημιουργήθηκε ο κόσμος, μέσα από τα αποκαλυπτικά κείμενα των αρχαίων Ελλήνων θεολόγων και φιλοσόφων, τα οποία κρύβουν πολλές και κρίσιμες απαντήσεις. Κινηματογραφήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 3 Μαρτίου 2018.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Οι Έλληνες θεωρούσαν την Γαία ως ένα ον γιγάντιο και τεράστιο, και φυσικά ζωντανό. Διότι δεν δύναται να υπάρχει οτιδήποτε νεκρό μέσα στὸ Σύμπαν. Μπορεί να είναι σε διαδικασίααποσύνθεσης καθώς το νεκρό διαλύεται «εἰς τὰ ἔξ ὦν συνετέθη» στοιχεία, αλλά ύπαρξη και θάνατος δεν νοούνται μαζί.

Όταν δε ο Ησίοδος αναφέρει την Γαία, ως κοσμογονικό στοιχείο, εννοεί το ορατό Σύμπαν, την Υλική πλευρά του Όντος, το διαμορφωμένο και υλοποιημένο Χάος. Και μέσα σ΄ αυτήν την Ύλη υπάρχουν όλα τα στοιχεία τα οποία δίνουν τις διάφορες μορφές, απλές ή πολύπλο-κες.

Και ενώ το Χάος εμφανίζεται ως αόρατο και ακαθόριστο, καταλήγουμε ότι η Γαία είναι το ίδιο το Χάος, όμως σε μία διαφορετική κατάσταση, καθώς εκείνη είναι ορατή και καθορισμένη.

Μετά την εμφάνισή της, η Γαία αυτοδιαμορφώνεται, «γεννώντας» τον Ουρανό, τα Όρη και τον Πόντο. Πρόκειται για μία εξαιρετική και λακωνική διδασκαλία και κοσμογονική αφήγηση απότον Ησίοδο, δοσμένη άνωθεν, όπως ο ίδιος λέει, που όμως μέσα σε λίγους στίχους περιγράφει ύψιστες κοσμογονικές αλήθειες.

Απόστολος Ε. Γονιδέλλης


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ Βιογραφικό σημείωμα κου Αποστόλου Ε. Γονιδέλλη: https://drive.google.com/file/d/17YRr…


Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο:
Αρχαία Ελληνική Κοσμογονική Τριάδα. Στοιχείο Δεύτερο: ΓΑΙΑ

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.