Την Τετάρτη 30 Μαΐου το Εργαστήριο Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Φιλολογίας σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υποδέχονται την Susan Schreibman και διοργανώνουν ένα πρωινό για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, με την ευγενική συμμετοχή της.

Η Susan Schreibman είναι καθηγήτρια Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών και επικεφαλής του Centre for Digital Humanities του πανεπιστημίου Maynooth της Ιρλανδίας. Ανάμεσα στα προγράμματα που εποπτεύει είναι το Letters of 1916-1923 και το Contested Memories: The Battle of Mount Street Bridge. Από το πλούσιο συγγραφικό έργο της αναφέρουμε εδώ τα: A New Companion to Digital Humanities (2015), A Companion to Digital Literary Studies (Blackwell, 2008) και A Companion to Digital Humanities (Blackwell, 2004). Είναι ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Journal of the Text Encoding Initiative και εκπροσωπεί την Ιρλανδία στο DARIAH.
Η Susan Schreibman, η οποία θα παρουσιάσει το ψηφιακό πρόγραμμα που εποπτεύει σχετικά με την χαρτογράφηση της καθημερινής ζωής στην Ιρλανδία μέσα από την αλληλογραφία των ανθρώπων (Letters 1916-1923) και με το ψηφιακό εργαλείο σύγκρισης κειμένων που παραδίδονται σε διαφορετικές μορφές (Versioning Machine), το οποίο έχει επινοήσει.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και είναι ανοικτή σε όλους.

Το πρόγραμμα

10.00 Καλωσόρισμα

10.15 Διάλεξη (Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης)
Susan Schreibman, “Letters 1916-1923”: a participatory engagement project of life in Ireland a century ago

11.30 Διάλειμμα / break-coffee
12.00 – 14.00 Workshop (Αίθουσα Κεντρική Νησίδα Α.Π.Θ., Κεντρική Βιβλιοθήκη)

Susan Schreibman, Working with the Versioning Machine

This workshop will introduce participants to the Versioning Machine, a tool and interface for comparing multiple versions of texts. The workshop will be hands-on, and will focus on encoding a poem that exists in several manuscripts and published versions.

Υπεύθυνοι Οργάνωσης

Εργαστήριο Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Φιλολογίας Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Κατερίνα Τικτοπούλου

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Γιάννης Τζιφόπουλος, Κατερίνα Νάστα

Το workshop, επίσης στην αγγλική γλώσσα, απευθύνεται ειδικότερα σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τη γλώσσα μαρκαρίσματος κειμένων ΤΕΙ και ενδιαφέρονται για τις ψηφιακές εκδόσεις. Ο αριθμός συμμετοχής είναι περιορισμένος (30 άτομα).
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 28 Μαΐου στη διεύθυνση http://bit.do/Schreibman

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.