Επιστημονική Ημερίδα του Σύλλογου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Α΄ και Β΄ Κύκλουτου Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον σύλλογο Prolepsis.

«Επιστροφή στο Σήμερα»: Η Πρόσληψη της Κλασικής Λογοτεχνίας στη Σύγχρονη Στιχουργική (“SomethingOld, SomethingNew”: TheReceptionofClassicsinModernandContemporarySongwriting) – Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2018

 

Η καταλυτική επίδραση της Κλασικής Γραμματείας στη μουσική κάθε εποχής και είδους τίθεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σε συσχετισμό με την Κλασική μουσική: εύκολα μας έρχονται στο νου οπερατικά έργα, όπως εκείνα των Γκλουκ, Μοντεβέρντι, Μότσαρτ και Βάγκνερ. Δεδομένης της ποικιλίας των ειδών που επικρατεί στη σύγχρονη μουσική, αξίζει να διερευνηθεί εις βάθος η πρόσληψη της Κλασικής Αρχαιότητας σε είδη όπως pop, hip-hop, R’n’Bή Rock.

Προς εξερεύνηση του θέματος αυτού, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Α΄ και Β΄ Κύκλουτου Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το σύλλογο Prolepsisπροσκαλούν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές σε υποβολή περιλήψεων γι αυτήν την επιστημονική ημερίδα που εστιάζουν (αλλά δεν περιορίζονται) στις ακόλουθες θεματικές:

  1. Η επίδραση της Κλασικής Γραμματείας στους στίχους αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με τα βίντεο και τα εξώφυλλα των δίσκων (μύθοι, τέχνη, ιστορία).
  2. Η πρόσληψη της Κλασικής Γραμματείας σε εγχώρια είδη μουσικής που ευδοκιμούν σε κάθε κράτος π. χ. σύγχρονες μελοποιήσεις Κλασικών έργων ή λογοτεχνικών έργων άμεσα εμπνευσμένων από την Αρχαία Λογοτεχνία.
  • Αρχαίες Ελληνικές ή Λατινικές Λέξεις εντοπιζόμενες σε σύγχρονα μουσικά έργα.

Η ημερίδα μας θα επικεντρωθεί στα μουσικά έργα που κυκλοφόρησαν από τη δεκαετία του 1950 και εξής. Εν τούτοις, θα γίνουν αποδεκτές και οι εισηγήσεις που αφορούν οποιοδήποτε είδος μουσικής που εμφανίστηκε τον 20ό και τον 21οαιώνα.

Σας προσκαλούμε να αποστείλετε δύο περιλήψεις (μία ανώνυμη και μία επώνυμη) περίπου 300 λέξεων – μη συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας – της εισηγήσεώς σας σε θέμα που δεν έχει δημοσιευτεί (στην Αγγλική ή στην Ελληνική με Αγγλική μετάφραση) μέχρι την 5ηΙουλίου 2018στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Οι υποψήφιοι των οποίων οι εισηγήσεις έχουν γίνει δεκτές θα ενημερωθούν σύντομα.

Όλες οι περιλήψεις οφείλουν να τηρούν τις εξής προδιαγραφές:

  1. Γραμματοσειρά: Times New Roman 12 στιγμών
  2. Διάστιχο: 1,5
  3. Στοίχιση κειμένου: Πλήρης
  4. Ανώνυμη περίληψη: Τίτλος (κέντρο)

Στην επώνυμη περίληψη, οι συμμετέχοντες οφείλουν να συμπεριλάβουν τα εξής στοιχεία:

  1. Ονοματεπώνυμο
  2. Πανεπιστημιακό Ίδρυμα
  3. Στάδιο Σπουδών [μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες (σε περίπτωση λήψης υποτροφίας, να γίνει αναφορά)]
  4. Email

Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημοσίευσης επιλεγμένων περιλήψεων.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Χρήστος Διαμάντης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Νίκος Καγκελάρης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Γεωργία Μυστριώτη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Ειρήνη Παππά (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

ΥποστηρικτικήΕπιτροπή

Roberta Berardi(Oxford University)

Nicoletta Bruno (Thesaurus Linguae Latinae, Bayerische Akademie der Wissenschaften – München)

Martina Filosa (Universität zu Köln)

Luisa Fizzarotti (Alma Mater Studiorum – Università di Bologna)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.