Κατεβάστε το αρχείο: Αριστοτέλη “Πολιτικά” – Λεξιλογικές ασκήσεις

  1. Να γράψετε ομόρριζα των παρακάτω λέξεων του κειμένου:

 

Ενότητα 11
ὁρῶμεν
πόλις
κοινωνίαν
οὖσαν
συνεστηκυῖαν
δοκοῦντος
πράττουσι
δῆλον
στοχάζονται
κυριωτάτου
περιέχουσα
καλουμένη
Ενότητα 15
ἐπισκοποῦντι
πόλις
ἰδεῖν
ἀμφισβητοῦσιν
φάσκοντες
πραγματείαν
ὀλιγαρχία
νομοθέτου
οἰκούντων
συγκειμένων
συνεστώτων
μορίων
καλεῖν
ὁμολογοῦσι
δημοκρατίᾳ
Ενότητα 16
πολίτης
οἰκεῖν
ἐστίν
μέτοικοι
δοῦλοι
κοινωνοῦσι 
δίκαιος  
μετέχοντες 
δικάζεσθαι  
ὑπάρχει
ὁρίζεται
κρίσεως  
βουλευτικῆς
λέγομεν
πλῆθος
αὐτάρκειαν
ζωῆς
Ενότητα 20
νομοθετητέον
παιδείας
ποιητέον
ἔσται
χρὴ
δεῖ
λανθάνειν
ἀμφισβητεῖται
ὑπολαμβάνουσι
μανθάνειν
νέους
διάνοιαν
πρέπει
ἀσκεῖν
χρήσιμα
τείνοντα
ὁμολογούμενον
τιμῶσιν
διαφέρονται
διδάσκεσθαι
διῃρημένων
ἐλευθερίων
μετέχειν
νομίζειν
ἀπεργάζονται

 

 

  1. Να δώσετε συνώνυμα των παρακάτω λέξεων του κειμένου στα αρχαία ελληνικά: ὁρῶμεν, ἀγαθοῦ, πράττουσι, δῆλον, καλουμένη. (Ενότητα 11)

 

  1. Να βρείτε μέσα στο κείμενο λέξεις ετυμολογικά συγγενείς με τις παρακάτω: ανακωχή, επικύρωση, κάτοπτρο, σταθμός, οντολογικός, οφθαλμός, περιουσία. (Ενότητα 11)

 

  1. Να δώσετε ομόρριζα (απλά ή σύνθετα) στα νέα ελληνικά για καθένα από τα παρακάτω θέματα του ρήματος «ὁρῶ»: ορ-, οπ-, ιδ-.(Ενότητα 11)

 

  1. «ἀμφισβητοῦσιν»: Να βρείτε την ετυμολογία της λέξης και να δώσετε τέσσερις σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το πρόθεμα «αμφι-» στα νέα ελληνικά.(Ενότητα 15)

 

  1. Να δημιουργήσετε τέσσερα ονοματικά σύνολα με παράγωγα (απλά ή σύνθετα) από το πρώτο συνθετικό της λέξης «δημοκρατίᾳ».(Ενότητα 15)

 

  1. Να βρείτε στο κείμενο λέξεις ετυμολογικά συγγενείς με τις παρακάτω:επίκληση, νομαδικός, βάση, οφθαλμαπάτη, συνδιάσκεψη, υποψία, μερίδα, βάθρο. (Ενότητα 15)

 

  1. Να βρείτε στο κείμενο λέξεις ετυμολογικά συγγενείς με τις παρακάτω:άφιξη, υπερηφάνεια, αδιευκρίνιστος, ευεξία, προσδιορισμός, βολίδα. (Ενότητα 16)

 

  1. Να δημιουργήσετε πέντε ονοματικά σύνολα με παράγωγα (απλά ή σύνθετα) του θέματος της λέξης«δικαίων». (Ενότητα 16)

 

  1. Να δώσετε τα αντώνυμα των παρακάτω λέξεων στην αρχαία ελληνική:δικαίων, μετέχοντες, μᾶλλον, ἱκανόν, ζωῆς. (Ενότητα 16)

 

  1. Να δοθεί η ετυμολογία των παρακάτω λέξεων του κειμένου:μέτοικοι, ὑπέχειν, ὑπάρχει, συμβόλων, ἱκανόν, αὐτάρκειαν. (Ενότητα 16)

 

  1. Από ποιες λέξεις του κειμένου προέρχονται οι λέξεις: επισκέπτης, αναβιώνω, δεοντολογία, επινοητικός, πρόσληψη, οισοφάγος, εκθέτω. (Ενότητα 20)

 

  1. Να σχηματίσετε ρήματα και ουσιαστικά ή επίθετα (στην αρχαία ελληνική) ετυμολογικά συγγενή προς τις παρακάτω λέξεις του κειμένου((Ενότητα 20)
Λέξεις Ρήμα Ουσιαστικό ή Επίθετο
ποιητέον
φανερὸν
εὐλόγως
εὐθὺς
χρήσεις
ἀσκεῖν

 

 

 

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.